Antena 3 CNN Externe Un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, inclusiv de la NASA, a fost extrădat în SUA

Un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, inclusiv de la NASA, a fost extrădat în SUA

Un român acuzat că a contribuit la distribuirea unui virus informatic ce a infectat peste 1 milion de computere şi a provocat pierderi financiare considerabile la nivel mondial a fost extrădat în Statele Unite.

Un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, inclusiv de la NASA, a fost extrădat în SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2022   •   15:17

Anunțul a fost făcut de procurorii federali din SUA.

Mihai Păunescu, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că a gestionat un serviciu de găzduire care a contribuit la distribuirea virusului "Gozi", creat pentru a fura  informații bancare.

Acuzatul s-a prezentat la o primă înfățișare, luni, la tribunalul federal din Manhattan, unde instanța a dispus reținerea lui.

Potrivit procurorilor, virusul "Gozi" a fost unul dintre cele mai distructive din punct de vedere financiar din istorie, provocând victimelor pierderi de zeci de milioane de dolari.

Extrădat din Columbia, după ce a fost arestat anul trecut

Acest program a fost descoperit pentru prima dată în 2007 și a infectat cel puțin 40.000 de computere în Statele Unite, inclusiv peste 160 de sisteme aparținând Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA).

Românul a fost extrădat din Columbia în urma arestării sale, anul trecut, și a fost acuzat de conspirație pentru comiterea unor acte de intruziune informatică, precum și de conspirație pentru comiterea de fraude bancare și electronice.

Solicitat de Reuters să comenteze situația clientului său, un avocat al lui Păunescu nu a răspuns imediat.

Păunescu a fost arestat anterior în România în 2012 și eliberat ulterior.

În anul următor, procurorii americani au anunțat acuzații ce îi vizau pe Mihai Păunescu și Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului.

Acesta din urmă a pledat vinovat, în cadrul unui acord de cooperare cu anchetatorii.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close