Antena 3 CNN Externe Hawking va experimenta efectele gravitaţiei zero

Hawking va experimenta efectele gravitaţiei zero

Hawking va experimenta efectele gravitaţiei zero
02 Mar 2007   •   11:18

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucite minţi ale planetei, dar al cărui corp este total paralizat, va experimenta efectele gravitaţiei zero în luna aprilie în Florida pentru a se pregăti pentru o călătorie în spaţiu. ''Am studiat toată viaţa gravitaţia de la formele ei de manifestare terestre până la cele mai extreme fenomene gravitaţionale provocate de găurile negre şi nu pot fi decât foarte emoţionat la gândul că voi experimenta condiţiile de imponderabilitate'', a declarat celebrul profesor, şeful catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge.

În luna ianuarie celebrul astrofizician anunţa într-un interviu că va experimenta efectele gravitaţiei zero pentru a şti dacă poate participa în 2009 la unul dintre primele zboruri spaţiale turistice organizat de compania privată Virgin Galactic ce aparţine magnatului britanic Richard Branson. Primul său zbor spaţial este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2009 la bordul unei navete ce va decola de pe spatele unui avion şi va transporta şase pasageri şi doi piloţi pe o orbită joasă la aproximativ 120 de kilometri de Pământ. În timpul acestui voiaj la limitele superioare ale atmosferei terestre, ocupanţii navetei vor experimenta timp de 15 minute efectul de gravitaţie zero.

Condamnat să rămână mereu ţintuit în scaunul său cu rotile din cauza unei maladii degenerative grave care l-a lăsat paralizat complet şi în imposibilitate de a vorbi, celebrul profesor în vârstă de 65 de ani va fi introdus într-un spaţiu cu gravitaţie zero, la bordul unui avion Boeing 727-200 modificat, pe 26 aprilie. Acest avion simulează condiţiile de imponderabilitate la bord prin ascensiuni până la plafonul de zbor de 10.000 de metri urmate de plonjări în unghi de 45 de grade până la altitudinea de 2.500 de metri. Astfel efectele gravitaţiei zero sunt resimţite timp de 30 de secunde după care aceste manevre sunt reluate.

Profesorul Hawking va fi însoţit în avion de trei medici şi patru asistenţi care vor avea sarcina să-i susţină braţele şi picioarele în momentele de imponderabilitate. Totul va depinde de felul în care profesorul Hawking se va simţi după această primă experienţă la gravitaţie zero pentru a se stabili dacă va putea participa la misiunea organizată de Virgin Galactic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close