Antena 3 CNN Externe Imagini din satelit arată străzi pline de cadavre în Bucha | Trupurile au rămas pe străzi zile întregi, în ciuda afirmațiilor rușilor

Imagini din satelit arată străzi pline de cadavre în Bucha | Trupurile au rămas pe străzi zile întregi, în ciuda afirmațiilor rușilor

O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times respinge afirmațiile Rusiei conform cărora uciderea civililor din Bucha, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul.

Imagini din satelit arată străzi pline de cadavre în Bucha | Trupurile au rămas pe străzi zile întregi, în ciuda afirmațiilor rușilor
Sursa foto: maxar technologies
de Alexandra Ionescu    |    04 Apr 2022   •   22:35

Când în weekend au apărut imagini cu civili morți întinși pe străzile din Bucha - unii cu mâinile legate, alții cu răni de armă în cap - Ministerul Apărării al Rusiei a negat responsabilitatea.

Într-o postare de la Telegram de duminică, ministerul a sugerat că cadavrele au fost aruncate recent pe străzi după ce „toate unitățile ruse s-au retras complet din Bucha” în jurul datei de 30 martie.

Rusia a susținut că imaginile sunt „o altă farsă” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ceea ce a numit „provocari ale radicalilor ucraineni” la Bucha.

Dar o analiză a videoclipurilor și imaginilor din satelit de către The Times arată că mulți dintre civili au fost uciși cu mai bine de trei săptămâni în urmă, când armata Rusiei controla orașul.

Un videoclip filmat de un membru al consiliului local pe 2 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska din Bucha. Imaginile din satelit furnizate The Times de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre aceștia se aflau pe stradă din 11 martie, când Rusia a ocupat orașul.

Pentru a confirma când au apărut cadavrele și când au fost probabil ucise victimele, echipa de investigații vizuale de la The Times a efectuat o analiză înainte și după a imaginilor din satelit. Imaginile arată obiecte întunecate de dimensiuni similare cu un corp uman apărut pe strada Yablonska între 9 și 11 martie.

Obiectele apar în pozițiile precise în care au fost găsite cadavrele după ce forțele ucrainene au revendicat Bucha, așa cum arată filmările din 2 aprilie. O analiză ulterioară arată că obiectele au rămas în această poziție timp de peste trei săptămâni.

Cauzele morții sunt neclare. Unii dintre morți zăceau lângă ceea ce pare a fi un crater de impact. Alții erau lângă mașini abandonate. Trei dintre morți zăceau lângă biciclete. Unii au mâinile legate la spate cu pânză albă. Victimele au fost împrăștiate pe mai bine de jumătate de kilometru de strada Yablonska.

Un al doilea videoclip filmat pe strada Yablonska arată încă trei cadavre. Unul stă lângă o bicicletă, altul lângă o mașină abandonată. Imaginile din satelit arată că mașinile abandonate și corpul din apropiere apar între 20 și 21 martie.

Acestea sunt doar câteva dintre victimele civile descoperite încă de sâmbătă. Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați morți întinși împreună în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la un km de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Yablonska.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Bucha
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close