Antena 3 CNN Externe În UE se caută românii cu înalt grad de calificare

În UE se caută românii cu înalt grad de calificare

În UE se caută românii cu înalt grad de calificare
26 Apr 2007   •   08:42

Muncitorii români care vor să lucreze în Italia vor avea acces mai uşor pe piaţa muncii din peninsulă. Asta datorită unui proiect de lege adoptat de Consiliul de miniştri italian, scriu jurnaliştii de la ?Gardianul?. Şi în Marea Britanie, situaţia muncitorilor imigranţi s-ar putea îmbunătăţi ca urmare a presiunilor în acest sens ale societăţii civile asupra clasei politice. Proiectul de lege încearcă să favorizeze intrarea muncitorilor cu un grad ridicat de calificare pe piaţa muncii din Italia, spun jurnaliştii de la ?Gardianul?.

Aceştia vor putea beneficia rapid de un permis de şedere pentru maximum cinci ani, dacă vor fi angajaţi în special în domeniile cercetării, ştiinţei, culturii, artelor şi sporturilor. Proiectul de lege restabileşte un sistem mai vechi prin care comunităţi locale, sindicatele, asociaţii ale directorilor de întreprinderi, antreprenori sau cetăţeni pot, prin oferirea unor garanţii economice, să îi ajute pe muncitorii care vor să vină în Italia.

Angajarea de muncitori în casă, în special pentru persoanele vârstnice, va fi de asemenea facilitată de noua lege, scriu jurnaliştii. Şi în Marea Britanie situaţia muncitorilor români s-ar putea îmbunătăţi. Jurnaliştii de la ?Gardianul? citează un sondaj publicat de cotidianul britanic ?The Informer?, conform căruia peste 65 % dintre britanici sunt de părere că guvernul trebuie să acorde imigranţilor ilegali dreptul la muncă.

Mai multe grupuri de iniţiativă private intenţionează să ceară clasei politice soluţionarea acestei probleme, spun jurnaliştii de la ?Gardianul?. Potrivit celor de la ?Daily Mail?, odată cu aderarea Românie şi Bulgariei la Uniunea Europeană, numărul muncitorilor imigranţi din Marea Britanie care provin din aceste două state s-a triplat. După intrarea ţării noastre în UE, Marea Britanie a impus muncitorilor români restricţii privind accesul pe piaţa muncii iar presa londoneză a dus o amplă campanie împotriva imigranţilor români.

Antena 3

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close