Antena 3 CNN Externe Întâlnire istorică Iran-SUA la Bagdad

Întâlnire istorică Iran-SUA la Bagdad

Întâlnire istorică Iran-SUA la Bagdad
28 Mai 2007   •   13:39

Întrevedere istorică americano-iraniană... la Bagdad. Washingtonul şi Teheranul au reluat luni discuţiile diplomatice, pentru prima dată după mai bine de un sfert de secol. În prim-planul diascuţiilor s-a aflat securitatea Irakului. Întrevederea simbolică de la Bagdad, dintre ambasadorii celor două ţări, axată pe securitatea Irakului, este genul de iniţiativă care nu poate rămâne fără urmări. În cazul unui succes, discuţiile de luni de la Bagdad vor deschide un nou capitol în istoria mondială recentă.

În cazul unui eşec, vor fi extrem de comentate. Oficialii irakieni au declarat că întrevederea dintre ambasadorii american Ryan Crocker şi iranian Hassan Kazemi Qomi, a fost cordială, şi s-a axat strict pe situaţia Irakului.

Discuţiile s-au desfăşurat în cabinetul premierului Nouri al-Maliki, din Zona Verde, puternic securizată, de la Bagdad. Irakul a fost reprezentat la discuţii de consilierul pentru securitate naţională Mowaffak al-Rubaie.

Şeful guvernului de la Bagdad, care a prezidat întrevederea, a declarat ambelor părţi că irakienii vor o ţară stabilă, lipsită de prezenţa forţelor străine şi de interferenţe regionale. Premierul a precizat, pe de altă parte, că nu vrea ca ţara să se transforme într-o bază pentru insurgenţi.

Al-Maliki admite că forţele americane din Irak sunt pe teritoriul ţării doar pentru a ajuta la construirea unui corp solid de armată şi poliţie, şi că Irakul nu trebuie folosit ca bază de lansare a unui atac american asupra vecinilor, referire la Iran.

Poziţiile Teheranului şi ale Washington-ului sunt clar definite. Stalele Unite vor ca Iranul să înceteze finanţarea, înarmarea şi antrenarea militanţilor, în special a miliţiilor şiite, care luptă cu trupele americane şi iraniene. Teheranul la rândul său, vrea ca Washingtonul să îşi retragă trupele din Irak. Iranienii de rând nu acordă o importanţă deosebită întrevederii americano-iraniene, despre care cred că nu le va aduce nimic bun.

Antena 3

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close