Antena 3 CNN Externe Iran este pregătit pentru discuţii nucleare ?fără condiţii?

Iran este pregătit pentru discuţii nucleare ?fără condiţii?

Iran este pregătit pentru discuţii nucleare ?fără condiţii?
Sursa foto: iran nuclear
19 Aug 2009   •   15:15

Iran este pregătit să aibă negocieri cu Occidentul legate de programul său nuclear fără condiţii preliminare, a declarat un oficial de rang înalt de la Teheran.

"Principala poziţie a Iranului referitor la discuţii despre programul nuclear este că negocierile ar trebui să aibă loc fără condiţii preliminare," declara Ali Ashgar Soltanieh, reprezentantul Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
SUA şi statele occidentale acuză Iranul că dezvoltă arme nucleare sub acoperirea cercetărilor pentru energie atomică. Teheran a negat acuzaţiile, subliniind că programul său nuclear are obiective civile.
Iran se află sun sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pe fondul cererilor de oprire a îmbogăţirii uraniului.

La începutul lunii aprilie, Grupul celor Şase, (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia) a cerut Iranului să revină la masa negocierilor pentru programul nuclear, iar statele G8 au reiterat cererea în iulie, dând ca termen limită luna septembrie.
Liderii occidentali vor analiza din nou situaţia la summitul G20 din 24-25 septembrie la Pittsburgh.
Experţii cred că Iranul va avea în cel mai scurt timp posibilitatea de a construi o bombă nucleară.

Teheran a anunţat la sfârşitul lunii februarie că are 6000 de centrifuge şi că intenţionează să construiască alte 50.000 în următorii cinci ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close