Antena 3 CNN Externe Iranul, atacat dur pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul, atacat dur pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul, atacat dur pentru îmbogăţirea uraniului
22 Feb 2007   •   22:43

Iranul nu a suspendat activităţile de îmbogăţire a uraniului. Teheranul a ignorat astfel termenul limită fixat de Consiliul de Securitate al ONU. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a dat publicităţii, joi, un raport extrem de critic la adresa Iranului, acuzat că nu a respectat rezoluţia ONU privind programul nuclear iranian. Refuzul regimului de la Teheran de a opri activităţile nucleare ar putea atrage noi sancţiuni internaţionale.

Rezoluţia la care face referire raportul Agenţiei ONU cu sediul la Viena dădea termen până joi Iranului să-şi suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului. Iranul nu are nicio intenţie de a se conforma cerinţelor Onu. Preşedintele Agenţiei atomice iraniene susţine că ţara sa nu poate accepta o astfel de cerere care nu respectă tratatul de neproliferare. Mai mult, Iranul vrea să instaleze, din luna mai, încă 3.000 de aparate de centrifugare folosite la îmbogăţirea uraniului.

Concluzia că Teheranul nu a respectat rezoluţia ONU a fost primită cu dezamăgire de Casa Albă, care îşi rezervă dreptul de a examina raportul şi de a discuta situaţia cu partenerii şi aliaţii Statelor Unite. Operaţiunea de îmbogăţire furnizează combustibil pentru centralele nucleare civile, dar poate fi uşor deviată către fabricarea bombei atomice.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close