Antena 3 CNN Externe Cât a durat precedentul conflict dintre Hamas și Israel, din 2014, și cum s-a terminat

Cât a durat precedentul conflict dintre Hamas și Israel, din 2014, și cum s-a terminat

Presa internațională a remarcat că actualul conflict armat dintre militanții palestinieni din Gaza și armata israeliană este cel mai violent din 2014, când statul evreu a inițiat o ofensivă terestră în teritoriul controlat de Hamas.

Cât a durat precedentul conflict dintre Hamas și Israel, din 2014, și cum s-a terminat
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    17 Mai 2021   •   22:31

Printre factorii declanșatori ai conflictului de atunci s-a numărat și răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni.

În data de 12 iunie 2014, Naftali Frenkel, Gilad Shaer și Eyal Yifrah au fost răpiți în Cisiordania, lângă o așezare israeliană.

Unul dintre ei a reușit să apeleze numărul de urgență și să raporteze răpirea. Apelul înregistrat, care a ajuns ulterior în presă, a surprins și un strigăt în arabă și zgomotul mai multor împușcături.

Israelul a declanșat o amplă operațiune de căutare, cu ajutorul armatei. În cadrul operațiunii, au fost arestați aproape toți liderii Hamas din Cisiordania și mai mulți palestinieni au fost uciși în confruntări cu soldații israelieni.

Trei zile mai târziu, premierul israelian de atunci, același din prezent, Benjamin Netanyahu, a acuzat Hamas pentru răpirea celor trei adolescenți, acuzație negată de gruparea islamistă.

De asemenea, președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că nu există probe care să arate responsabilitatea Hamas în răpirea celor trei.

Cadavrele adolescenților au fost găsite pe 30 iunie 2014 pe un câmp la nord-vest de Hebron iar ancheta a concluzionat că cei trei au fost uciși la scurt timp după răpire.

Șapte săptămâni de război în Gaza, în 2014

Premierul israelian a promis o replică dură iar pe 8 iulie 2014 armata israeliană a lansat operațiunea "Protective Edge" (Stânca Protectoare), al cărei obiectiv principal declarat era oprirea tirurilor de rachete lansate din Gaza spre Israel și distrugerea capacităților Hamas.

În următoarele șapte săptămâni, armata israeliană a efectuat mii de lovituri aeriene și a lansat o operațiune terestră pentru distrugerea rețelei de tuneluri din Gaza, folosite de militanți.

Încetarea focului a fost mediată de Egipt.

Potrivit anchetatorilor ONU, în timpul operațiunii "Protective Edge" au murit 2.251 de palestinieni, dintre care 1.462 de civili.

De partea israeliană, au fost uciși 67 de soldați și șase civili.

Un singur condamnat pentru crima și răpirea care au precedat războiul din 2014

Singurul judecat pentru răpirea și uciderea celor trei adolescenți israelieni a fost Hussam Qawasmeh, membru Hamas.

În ianuarie 2015, acesta a fost condamnat la închisoare pe viață.

Avocații săi spun că recunoașterea crimelor i-a fost smulsă sub tortură de serviciile secrete israeliene.

Marwan Qawasmeh și Amar Abu-Isa, alți doi suspecți în cazul de răpire și crimă ce a precedat intervenția Israelului în Gaza, au fost uciși în septembrie 2014 într-un schimb de focuri cu militarii israelieni.

Foto principală: Piesă de artilerie israeliană la granița cu Gaza, 2 august 2014

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close