Antena 3 CNN Externe Israel pune la îndoială capacitatea de monitorizare a AIEA

Israel pune la îndoială capacitatea de monitorizare a AIEA

Israel pune la îndoială capacitatea de monitorizare a AIEA
Sursa foto: agentia internationala energie atomica
08 Iun 2009   •   21:21

Ministerul israelian de Externe a pus la îndoială capacitatea de monitorizare a organisimului ONU responsabil de programele nucleare în legătură cu capacitatea de monitorizare a programului nuclear al Iranului şi a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru a preveni obţinerea armei nucleare de către Teheran.

Comentariile au fost făcute în raport cu ultimele analize publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, care a anchetat Iran şi Siria.

Raportul despre Iran "conţine dovezi serioase de îmbogăţire a uraniului în Iran, prin încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate, ca şi alte activităţi ce ar putea fi legate de un program nuclear militar," se arăta într-un comunicat al ministerului.

?Raportul subliniază şi incapacitatea AIEA de a duce la îndeplinire o monitorizare completă şi eficientă a Iranului din cauza lipsei de cooperare a acestui stat. Aceste concluzii demonstrează că nici comunitatea internaţională, dar nici Israel, nu poate avea încredere în monitorizarea Agenţiei din Iran", se arată în comunicat.

?În consecinţă, ce este necesar din partea comunităţii internaţionale este o acţiune imediată şi determinată pentru a se asigura că Iranul nu va produce arme nucleare".

Israelul mai pretinde că raportul despre Siria "reîntăreşte suspiciunile că Siria încearcă să ascundă dovezile despre activitatea sa nucleară secretă? şi a cerut AIEA să "condamne Siria? pentru acest fapt.
?Directorul general al AIEA s-a abţinut de la a folosi toate mijloacele la dispoziţie pentru a ancheta Siria?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close