Antena 3 CNN Externe Israel respinge rezoluţia conferinţei nucleare a ONU

Israel respinge rezoluţia conferinţei nucleare a ONU

Israel respinge rezoluţia conferinţei nucleare a ONU
31 Mai 2010   •   22:14

Israel a respins documentul final al unei conferinţe ONU pentru revizuirea Tratatului de Nonproliferare Nucleară, declarând că evidenţiind Israelul ?ignoră realităţile din Orientul Mijlociu."

Conferinţa de o lună s-a încheiat vineri, iar în rezoluţia finală se cere organizarea unei conferinţe pentru stabilirarea unui Orient Mijlociu fără arme nucleare, în 2012. De asemenea, se cere Israelului, care nu a confirmat niciodată a negat că ar avea arme nucleare, să semneze tratatul şi să permită grupului nuclear al Naţiunilor Unite să inspecteze unităţile sale. Iran nu a fost menţionat în rezoluţie.
SUA, care a fost de acord să cosponsoriseze conferinţa din 2012 alături de Marea Britanie, Rusia şi secretarul general al ONU, a susţinut rezoluţia finală.
În cadrul unui comunicat, consilierul american pe securitate naţională, generalul James L. Jones, declara: "SUA nu va permite o conferinţă sau acţiuni care să pună în pericol securitatea naţională a Israelului. Nu vom accepta o abordare ce evidenţiază Israelul sau stabileşte finalităţi nerealiste. Poziţia SUA în privinţa Orientului Mijlociu rămâne neschimbată, inclusiv angajamentul neclintit pentru securitatea Israelului."

Jones a mai arătat că Statele Unite "deplâng decizia de a evidenţia Israelul în secţiunea Orientului Mijlociu" a documentului şi mai deplânge "eşecul rezoluţiei de a menţiona Iranul pentru încălcarea de durată a Tratatului de Nonproliferare şi a rezoluţiilor Consiliului de Securitate, care prezintă cea mai mare ameninţare pentru proliferare nucleară în regiune."

Guvernul Israelul a emis un comunicat cu privire la conferinţă: "rezoluţia adoptată de Conferinţa de Revizuire a Tratatului de Nonproliferare Nucleare - NPT- nu numai că nu a reuşit să aducă progres în securitatea regională, ci de fapt a dus la un regres. Ca stat nesemnatar al NPT, Israel nu este obligat de deciziile Conferinţei, care nu are nicio autoritate asupra Israelului. Având în vedere natura distorsionată a acestei rezoluţii, Israel nu va putea participa la implementarea sa."

Publicaţia israeliană Yediot Aharonot scrie că guvernul premierului Benjamin Netanyahu este "furios pe administraţia Obama pentru că nu a reuşit să împiedice adoptarea rezoluţiei şi pentru că a ales să o sprijine?. Se menţionează că ?în discuţii secrete de Netanyahu cu oamenii lui Obama... Israel a fost asigurat că rezoluţia nu se va concentra pe Israel, iar dacă ar fi fost, americanii ar fi votat împreună".
În timp ce Haaretz nota că Israel "a fost sacrificat de SUA pe altarul unei conferinţe de succes" în ceea ce a fost "o victorie diplomatică pentru Egipt", care a făcut campanie contra arsenalului nuclear al Israelului.



Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close