Israel: SUA au stimulat revoltele din ţările musulmane, dar ignoră tendinţele de radicalizare

de G.S.    |    16 Sep 2012   •   13:32
Israel: SUA au stimulat revoltele din ţările musulmane, dar ignoră tendinţele de radicalizare Foto: Mediafax/AFP

Statele Unite au stimulat revoltele din ţările musulmane, dar ignoră tendinţele de radicalizare din state precum Tunisia şi Egipt, acuză oficiali din cadrul Ministerului israelian de Externe, citaţi de ziarul Haaretz.
   
Oficiali de rang înalt de la Ierusalim acuză Washingtonul că ignoră tendinţele de radicalizare din state precum Tunisia şi Egipt.
   
Administraţia Barack Obama, care de la începerea Primăverii arabe a ajutat, direct sau indirect, forţele care au dat jos regimurile dictatoriale din Egipt, Tunisia, Yemen şi Libia, au ajuns acum într-o situaţie fără ieşire. Atacul produs la consulatul SUA din Benghazi, soldat cu uciderea ambasadorului american în Libia Christopher Stevens, precum şi protestele extrem de violente produse la ambasadele americane din Tunis, Sanaa şi Cairo, demonstrează ostilitatea faţă de Statele Unite şi incapacitatea noilor regimuri de a modifica mentalitatea opiniei publice.
   
Oficiali din cadrul Ministerului israelian de Externe au explicat că au discutat de nenumărate ori cu omologii lor americani despre tendinţele de "radicalizare" a sentimentelor, nu doar antisiraeliene, ci şi antiamericane şi antioccidentale.
   
"Americanii au încercat în mod constant să ofere explicaţii şi scuze pentru evenimentele postrevoluţionare din statele arabe, pur şi simplu ignorând problemele. La nivel concret, capacitatea Administraţiei Barack Obama de a influenţa evenimentele din lumea arabă s-a diminuat enorm", atrage atenţia un oficial israelian de rang înalt.

x close