Antena 3 CNN Externe Israelul ?admite? că a folosit muniţie cu fosfor alb în Gaza, interzisă de acordurile internaţionale

Israelul ?admite? că a folosit muniţie cu fosfor alb în Gaza, interzisă de acordurile internaţionale

Israelul ?admite? că a folosit muniţie cu fosfor alb în Gaza, interzisă de acordurile internaţionale
Sursa foto: conflict gaza
21 Ian 2009   •   06:13

Armata israeliană a fost aproape de a admite pentru prima dată marţi că a folosit muniţie cu fosfor alb în timpul războiului din Gaza, dar insistă că a nu a încălcat nici un acord internaţional.
Cum au apărut noi dovezi din Gaza de civili arşi de fosfor, Avital Leibovich, purtătoarea de cuvânt a armatei declara că folosirea substanţei ?a fost legală, conform legislaţiei internaţionale. Toate muniţiile pe care le-am folosit au fost legale, precum a armatelor franceză, americană sau britanică. Am folosit muniţie conform legii internaţionale. Hamas a comis crime de război punând civili în linia întâi. Dacă Hamas alege să pună tabere de antrenament, centre de comandă în mijlocul populaţiei civile... normal că pune în pericol viaţa civililor. Hamas este responsabilă pentru pierderea de vieţi din rândul civililor?.
General maiorul Amir Eshel, şeful planificării strategice a armatei, declara că obuzele pentru ecranarea cu fum sunt legale. ?Este cea mai nonletală armă pe care o folosim?.
De asemenea, ziarul israelian Ma'ariv scria că Forţele de apărare israeliene au admis în discuţii private folosirea de muniţie cu fosfor alb.
Primele informaţii despre folosirea acestui tip de muniţie au apărut pe 5 ianuarie, dar armata a dezminţit. Bombele cu fosfor pot fi folosite pentru crearea unor perdele de fum, dar folosirea lor în război în zonele cu civili este interzisă de Convenţiile de la Geneva.
Marţi au apărut rapoarte despre uciderea a cinci membri ai unei familii, după ce un obuz cu fosfor a fost tras pe casa lor din oraşul Atatra pe 3 ianuarie.
Ban Ki Moon, secretarul general al ONU, şi-a exprimat furiat faţă de distrugerea de către Israel a Fâşiei Gaza. Marţi, acesta a fost primul lider mondial care a vizitat Palestina după sfârşitul războiului.
?Este şocant şi alarmant?, declara acesta după vizitarea unui depozit ONU ce a fost atacat joi chiar cu obuze cu fosfor. El a condamnat folosirea excesivă a forţei şi a cerut ca au bombordat şcoli sau alte unităţi conduse de ONU să fie traşi la răspundere.
?Este un atac revoltător şi total inaccepatabil la adresa Naţiunilor Unite?, a subliniat oficialul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close