Antena 3 CNN Externe Israelul declasifică un dosar secret din 1988. Mossadul l-a asasinat pe secundul lui Yasser Arafat

Israelul declasifică un dosar secret din 1988. Mossadul l-a asasinat pe secundul lui Yasser Arafat

Israelul declasifică un dosar secret din 1988. Mossadul l-a asasinat pe secundul lui Yasser Arafat
02 Noi 2012   •   15:53

Israelul şi-a asumat responsabilitatea, după aproape 25 de ani, pentru asasinarea lui Khalil al-Wazir, adjunctului liderului palestinian Yasser Arafat.
Operaţiunea din 1988 a fost îndeplinită de o trupă de comando a Mossad-ului, care a efectuat o misiune  împotriva cartierului general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), din Tunis.

Cotidianul cel mai important din Israel, Yediot Ahronoth, a confirmat azi că asasinarea lui al-Wazir a fost opera unităţii de elită Sayeret Matkal, din cadrul Mossad.

Khalil al-Wazir, cunoscut şi sub numele de Abu Jihad, a fost împuşcat mortal în dimineaţa zilei de 16 aprilie 1988, în sediul central al OEP. Cu toate că nimeni nu şi-a asumat atacul la momentul respectiv, agenţii israelieni au fost mereu bănuiţi că s-au aflat în spatele acestuia.

"Acum putem spune că Abu Jihad, numărul doi din OEP la vremea aceea, a fost omorât de serviciile israeliene. Atacul de peste hotare a fost pus la cale de Mossad şi a fost operat de Sayeret Matkal", titrează ziarul după ce precizează că a primit permisiunea să publice materialul.

Operaţiunea a fost condusă de Nahum Lev, care a povestit într-un interviu acordat înainte să moară, în anul 2000, că el a fost cel care a tras în palestinian.

"Citisem cu atenţie fiecare pagină din dosarul lui. Abu Jihad avea legături cu acte oribile împotriva civililor. Trebuia să moară, l-am împuşcat fără ezitare", a spus Lev.

Prieten apropiat cu Arafat, Abu Jihad se presupune că a jucat un rol important în cadrul OEP şi a iniţiat mişcarea de rezistenţă împotriva ocupării israeliene, Intifada.

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat Mossad
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close