Antena 3 CNN Externe Israelul păstrează tăcerea asupra atacului aerian asupra Siriei

Israelul păstrează tăcerea asupra atacului aerian asupra Siriei

Israelul păstrează tăcerea asupra atacului aerian asupra Siriei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Mai 2013   •   14:21
Autorităţile israeliene păstrau tăcerea, sâmbătă, după informaţiile apărute în presa americană potrivit cărora statul evreu ar fi desfăşurat un atac în Siria, reiterând că supraveghează transferul de arme către mişcarea şiită Hezbollah în Liban, relatează AFP, conform Mediafax.
Aviaţia militară israeliană ar fi efectuat un raid joi sau vineri în Siria, vizând fără îndoială armamentul destinat Hezbollah, a anunţat vineri presa americană.
Un război devastator a avut loc în vara lui 2006 între Israel şi Hezbollah, aliat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad.
Armata israeliană nu a vrut să comenteze informaţiile din presa americană, dar un oficial din cadrul Ministerului Apărării a declarat pentru AFP că "Israelul supravegheză situaţia din Siria şi Liban, în special în ceea ce priveşte transferul armelor chimice şi armelor speciale".
Senatorul republican Lindsay Graham ar fi declarat în cadrul unei intervenţii publice că Israelul a bombardat Siria. "Israelul a bombardat Siria noaptea trecută", a declarat în cadrul unui dineu pentru strângerea de fonduri Graham, citat de site-ul de ştiri Politico.
"Agenţiile americane şi occidentale de informaţii au examinat date secrete care arată că Israelul a desfăşurat, foarte probabil, un raid aerian în perioada joi-vineri", a afirmat la rândul său postul de televiziune CNN, citând doi oficiali americani.
Un comunicat al armatei libaneze de vineri seara anunţa trei survoluri efectuate de două bombardiere de vânătoare israeliene de joi seara, ora 19.10 (19.10 ora României) şi până vineri, ora 00.35 (00.35 ora României). 
Prima dată, aparatele au intrat prin Saida (sudul Libanului), trei ore mai târziu au pătruns prin Junieh (la nord de capitală), iar ultimele au survolat Beirutul. De fiecare dată au stat între două şi trei ore.
Un oficial american a precizat pentru postul de televiziune NBC News că raidul viza probabil sistemele de lansare de arme chimice.
Potrivit NBC, "principala ţintă a Israelului era o încărcătură de arme destinată Hezbollah în Liban".
Statul evreu a declarat în repetate rânduri că nu va permite transferul de arme din Siria că Hezbollah.
Israelul a revendicat deja, cu jumătate de gură, o operaţiune aeriană la sfârşitul lui ianuarie împotriva unor instalaţii militare în Siria. 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close