Antena 3 CNN Externe Israelul - pe picior de război cu Iranul

Israelul - pe picior de război cu Iranul

Israelul - pe picior de război cu Iranul
24 Feb 2007   •   19:40

Israelul se pregăteşte din nou de război, susţin jurnaliştii britanici de la ?Daily Telegraph?. Potrivit unui articol publicat sâmbătă, oficialii militari de la Tel Aviv ar negocia cu Statele Unite permisiunea de survolare a Irakului, pentru a ataca în caz de nevoie, facilităţile nucleare iraniene. Adjunctul ministrului israelian al apărării a negat însă informaţiile apărute în presă.

Potrivit ziarului englez, armata statului evreu pregăteşte raiduri aeriene foarte precise asupra instalaţiilor nucleare din Iran. Pentru a-şi pune planul în aplicare, aviaţia israeliană are nevoie de un culoar aerian care să treacă pe deasupra Irakului. Tel Avivul negociază deja cu Pentagonul, ca să primească aprobarea de survolare în caz de nevoie, susţin jurnaliştii britanici.

Potrivit ?Daily Telegraph?, Israelul şi-a intensificat pregătirile pentru război, în ultimele două luni, după ce serviciile secrete au stabilit că Iranul ar putea produce arma atomică până în 2009. Ziarul citează un oficial israelian de rang înalt, a cărui identitate nu a fost făcută publică.

Adjunctul ministrului apărării de al Ierusalim a negat însă toate aceste informaţiile. Totuşi, săptămâna trecută, premierul Ehud Olmert a avertizat că este gata să utilizeze, la nevoie, forţa militară pentru a împiedica Teheranul să obţină focoase nucleare.

În ultima vreme, Iranul a ignorat avertismentele ONU, care cereau stoparea activităţilor de îmbogăţire a uraniului. Autorităţile din Teheran susţin că programul lor nuclear este unul civil şi nu intenţionează să producă arme atomice.

Antena 3

×
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close