Antena 3 CNN Externe Italia în criză. Romano Prodi a demisionat

Italia în criză. Romano Prodi a demisionat

Italia în criză. Romano Prodi a demisionat
22 Feb 2007   •   08:22

Italia a intrat din nou în criză politică. Premierul Romano Prodi şi-a prezentat miercuri seară demisia, după ce nu a reuşit să treacă prin Senat programul său de politică externă. Preşedintele Republicii începe joi consultări cu liderii politici, dar ieşirea din criză va fi dificilă deoarece clasa politică este profund divizată, ca de altfel şi opinia publică.

Pentru a fi adoptat, programul de politică externă avea nevoie de toate cele 160 de voturi ale coaliţiei, dar doi senatori comunişti au preferat să se abţină. Stânga radicală cere retragerea soldaţilor italieni din Afganistan şi respinge extinderea bazei militare americane din oraşul Vicenza.

După votul de miercuri, opoziţia condusă de Silvio Berlusconi n-a întârziat să ceară demisia guvernului. Prodi nu avea obligaţia să-şi prezinte demisia, dar şi-a asumat răspunderea pentru eşec.

Reacţiile străzii au dovedit că alegătorii rămân divizaţi între cele două coaliţii rivale. Unii spun că este păcat că guvernul a fost învins în Senat, deoarece ar fi putut da poporului mai multe răspunsuri pe care fostul guvern de dreapta nu a fost în stare să le dea.

Alţii sunt de părere că guvernul a stat şi aşa prea mult, pentru că nu era decât o farsă. Cel puţin aşa s-a dovedit după 280 de zile.

Preşedintele socialist Giorgio Napolitano are de ales între mai multe soluţii - reînvestirea lui Prodi, alegerea unui alt premier din actuala coaliţie sau desemnarea unui guvern de experţi. Alegerile anticipate sunt avute în vedere doar în ultimă instanţă. Guvernul lui Romano Prodi a venit la putere după alegerile din aprilie anul trecut, câştigate, la limită, de o amplă coaliţie de centru-stânga, de la comunişti la democrat-creştini. Prodi a avut mereu probleme din cauza majorităţii parlamentare extrem de reduse, mai ales în Senat, unde s-a înregistrat şi eşecul de miercuri.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close