Antena 3 CNN Externe Italia îşi oferă patrimoniul spre închiriere, în încercarea de a reduce datoria ţării

Italia îşi oferă patrimoniul spre închiriere, în încercarea de a reduce datoria ţării

Italia îşi oferă patrimoniul spre închiriere, în încercarea de a reduce datoria ţării
de M.T.    |    11 Apr 2013   •   20:07

Castelele, fortăreţele, vechile închisori şi mai multe insule din Italia vor fi închiriate şi transformate în hoteluri de lux, în încercarea de a stimula turismul şi a reduce astfel marile datorii ale ţării.

Guvernul italian a întocmit deja o listă a clădirilor abandonate, unele dintre ele adevărate bijuterii arhitecturale, care urmează să fie oferite spre închirire companiilor private.

Oficialii italieni speră că astfel vor rezolva o parte din uriaşa datorie a ţării, care se ridică la suma de 1.900 de miliarde de euro, scrie The Telegraph.

Contractele de închiriere se vor întinde iniţial pe 50 de ani, cu opţiune de prelungire pentru alţi 25.

Clădirile se află în diferite stadii de abandon, transfomarea lor în hoteluri urmând să coste mai multe milioane de euro.

Printre proprietăţile oferite spre închiriere de autorităţile italiene se numără închisoarea Santo Stefano, situată pe insula Ventotene din Golful Napoli, un castel aflat în apropierea mării în oraşul de coastă Gaeta, la sud de Roma, două insule din laguna Veneţiei, un fost palat episcopal din Trieste şi mai multe palate din Piemont.

Proiectul a fost promovat de o agenţie guvernamentală, care a venit cu o listă de 63 de clădiri ce pot fi transformate în hoteluri. Pentru 28 dintre acestea, negocierile deja au început, iar restul vor fi făcute publice în lunile următoare.

„Vom pune anunţurile de licitaţie până la sfârşitul anului”, a declarat Stefano Scalera, directorul agenţiei, la lansarea proiectului, care a avut loc la Roma.

Turismul reprezintă aproape 9% din PIB-ul Italiei, ţară care aduce anual aproximativ 45 de milioane de turişti, în timp ce mai mult de un milion de oameni lucrează în această industrie.

Totuşi, în ultimii ani, s-a observat un declin al turismului italian, rezultat al unei politici de marketing defectuoase.

„De 30 ani toată lumea spune că turismul este fundamental pentru Italia, dar în aceşti 30 de ani am fost depăşiţi de alte ţări. Avem de gând să inversăm această tendinţă şi să folosim aceste clădiri de patrimoniu, care au o valoare imensă”, explică Domenico Arcuri, reprezentantul Invitalia, o companie care sprijină noul proiect.

Dacă proiectul se va dovedi unul de succes, autorităţile italiene ar putea să-l extindă în anii următori.


×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close