Antena 3 CNN Externe Italia şi SUA se ceartă peste cadavrul lui Calipari

Italia şi SUA se ceartă peste cadavrul lui Calipari


Italia şi SUA se ceartă peste cadavrul lui Calipari
05 Mar 2007   •   17:51

Italia cere Statelor Unite să-şi asume responsabilitatea pentru uciderea agentului secret, Nicola Calipari, acum doi ani, în Irak. Ministrul italian de Externe a criticat Washingtonul în acest caz, în timpul unei ceremonii de comemorare. Calipari a fost ucis de un soldat american, lângă Bagdad, la scurt timp după ce o eliberase pe jurnalista Giuliana Sgrena, răpită în Irak. Ministrul italian de Externe, Massimo D'Alema, a ţinut să precizeze că e momentul să se facă dreptate şi că Statele Unite ar trebui să ia măsuri, mai ales că se cunoaşte identitatea soldatului care a deschis focul asupra convoiului italian.

În Italia, militarul va fi judecat, în absenţă, pentru omor din culpă. În Statele Unite, acesta a fost absolvit de vină, pe motiv că a fost vorba de un accident. Armata americană susţine că maşina în care se aflau italienii nu a încetinit la apropierea de punctul de control, însă procurorii italieni contestă aceste afirmaţii. În plus, Washingtonul a refuzat să-l extrădeze pe soldat şi a închis cazul.

Nicola Calipari a fost ucis pe 4 martie 2005. El a murit protejând-o de gloanţe pe ziarista Giuliana Sgrena. Calipari a condus operaţiunea de eliberarea a acesteia, după ce fusese răpită de rebelii irakieni. Jurnalista a fost şi ea rănită în incident şi a cerut despăgubiri Statelor Unite.

Antena 3

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close