Antena 3 CNN Externe Jandarmii români scoşi vinovaţi de omor

Jandarmii români scoşi vinovaţi de omor

Jandarmii români scoşi vinovaţi de omor
18 Apr 2007   •   08:17

Gloanţele de cauciuc trase de jandarmii români, care au provocat moartea a doi etnici albanezi din Kosovo în februarie, aveau ca termen de valabilitate anul 1994 şi probabil deveniseră "mai dure" cu trecerea timpului, a anunţat poliţia ONU din provincie, citată de Reuters. Un raport preliminar al Naţiunilor Unite afirmă că membrii contingentului românesc din Kosovo sunt vinovaţi pentru moartea celor doi albanezi. Ancheta nu a putut stabili însă cine anume a tras în demonstranţi, aspect asupra căruia insistă şi autorităţile de la Bucureşti, care atrag atenţia că nu există probe sau martori împotriva niciunui jandarm român.

România s-a confruntat cu primele critici din partea ONU, luna trecut, pe motiv că şi-a retras din Kosovo contingentul format din 75 de persoane, în plină anchetă. Deşi i se ceruse în mod expres să rămână până la încheierea investigaţiilor. Incidentele, soldate cu moartea a doi protestatari albanezi s-au înregistrat pe 10 februarie, când circa 3.000 de etnici albanezi au manifestat violent la Priestina în favoarea independenţei provinciei.

Albanezii respingeau planul susţinut de Occident, care prevede o independenţă sub supraveghere a provinciei. În urma reprimării protestelor, doi dintre protestatari au fost ucişi, alţi doi grav răniţi, după ce au fost atinşi de proiectilele de cauciuc, folosite exclusiv de români. Procurorul special ONU care investighează cazul a considerat moartea celor doi albanezi a fost ''inutilă şi putea fi evitată''.

Documentul ONU concluzionează, pe baza dovezilor, că focurile de armă "au fost trase de unul sau doi dintre românii înarmaţi". Acuzaţiile care se pot formula acum împotriva românilor sunt crimă, omucidere din culpă, tentativă de crimă şi vătămare corporală gravă. Pentru că investigaţia nu a decis însă care dintre ofiţeri a tras focurile fatale, procedurile penale nu pot fi demarate, pe moment. Raportul procurorului recomandă însă Naţiunilor Unite şi Guvernului român să ia în considerare acordarea de despăgubiri familiilor victimelor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un jandarm a fost găsit mort la Ambasada Turkmenistanului din București
x close