Antena 3 CNN Externe Zeci de japonezi s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina

Zeci de japonezi s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina

Zeci de oameni din pacifista Japonie s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina.

Zeci de japonezi s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina
Sursa foto: Twitter/caucasusnomad
de Alexandra Ionescu    |    02 Mar 2022   •   11:04

Războiul din Ucraina a stârnit emoții puternice în Japonia, care are o constituție pacifistă postbelică care a fost reinterpretată în ultimii ani pentru a permite Japoniei să își exercite doar autoapărarea colectivă sau să-și ajute aliații dacă aceștia sunt atacați.

În urmă cu câteva zile, Kievul a anunțat că înființează o legiune „internațională” pentru străinii care doresc să se ofere voluntari în sprijinul Ucrainei.

„Acesta va fi dovada cheie a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră”, a remarcat președintele Volodimir Zelenski într-o declarație despre noua „legiune străină” a Ucrainei.

Sute de oameni s-au adunat săptămâna trecută la Tokyo pentru un protest împotriva invaziei ruse, în timp ce ambasada Ucrainei a declarat că a strâns 17 milioane de dolari în donații de la aproximativ 60.000 de oameni din Japonia, după ce a lansat o cerere de ajutor online.

Până marți, 70 de bărbați japonezi - inclusiv 50 de foști membri ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei și doi veterani ai Legiunii Străine Franceze - au aplicat pentru a fi voluntari, a declarat ziarul Mainichi Shimbun, citând o companie din Tokyo care se ocupa de voluntari.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Ucrainei a recunoscut că a primit apeluri de la oameni „care doresc să lupte pentru Ucraina”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

O postare de pe rețelele sociale din 28 februarie a ambasadei a mulțumit japonezilor pentru numeroasele întrebări despre voluntariat, dar a adăugat o condiție.

„Orice candidați pentru acest lucru trebuie să aibă experiență în forțele de autoapărare ale Japoniei sau să fi urmat o pregătire specializată”, se spune.

Într-o nouă postare pe Twitter de miercuri, ambasada Ucrainei în Japonia a declarat că sunt în căutarea unor voluntari cu experiență medicală, IT, comunicare sau stingerea incendiilor. 

Japonia le-a spus cetățenilor săi să amâne călătoria în Ucraina din orice motiv, avertisment reiterat miercuri de secretarul șef al cabinetului Hirokazu Matsuno, care a spus că este la curent cu informațiile despre voluntari.

„Ministerul japonez de externe a emis un aviz de evacuare pentru toată Ucraina și dorim ca oamenii să oprească orice călătorie în Ucraina, indiferent de scopul vizitei lor”, a spus el într-o conferință de presă.

„Comunicăm cu ambasada Ucrainei în Japonia și am subliniat că este în vigoare un aviz de evacuare”.

Japonia a anunțat miercuri că își va închide temporar ambasada de la Kiev, având în vedere pericolele tot mai mari din capitală.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina japonia
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close