Antena 3 CNN Externe Jurnaliştii chinezi, obligaţi să studieze teoriile marxiste şi comuniste ale presei

Jurnaliştii chinezi, obligaţi să studieze teoriile marxiste şi comuniste ale presei

Jurnaliştii chinezi, obligaţi să studieze teoriile marxiste şi comuniste ale presei
Sursa foto: jurnalistii chinezi
12 Mar 2010   •   17:26

Autorităţile chineze intenţionează să introducă un nou sistem de formare profesională a jurnaliştilor, care va obliga ziariştii chinezi să studieze teoriile marxiste şi comuniste privind redactarea de ştiri, potrivit Media Guardian.

Li Dongdong, directorul adjunct al Administraţiei Generale a Presei şi Publicaţiilor, a declarat pentru ziarul South China Morning Post, că unii dintre reporterii de pe continent strică reputaţia jurnalismului chinez, deoarece nu sunt bine formaţi din punct de vedere profesional.

Teoriile comuniste susţin că media trebuie să sprijine relaţia dintre putere şi societate, nu să acţioneze ca o instituţie care supraveghează activitatea puterilor în stat, în favoarea cetăţeanului. Iniţiativa pare să vizeze numai reporterii din China continentală.

Autorităţile chineze cenzurează permanent media, dar măsurile restrictive au devenit mai dure în ultimii ani, deoarece instituţiile din sectorul în cauză au început să obţină venituri semnificative din publicitate.

În 2008, jurnalistul Li Changqing a primit premiul Golden Pen pentru libertatea presei, din partea World Association of Newspapers, după ce a făcut trei ani de închisoare, ca urmare a faptului că a scris un material despre apariţia unor cazuri de febra dengue în provincia Fuzhou, în 2004, înainte ca autorităţile să fi recunoscut că se confruntă cu această problemă.


Antena3.ro



×
Subiecte în articol: chinezi jurnalisti presa stiri media
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close