Antena 3 CNN Externe Justiția din Rusia a pronunțat verdictul și pedeapsa în cazul baschetbalistei americane Brittney Griner

Justiția din Rusia a pronunțat verdictul și pedeapsa în cazul baschetbalistei americane Brittney Griner

Tribunalul rus care a judecat cazul baschetbalistei americane Brittney Griner a declarat-o pe aceasta vinovată de contrabandă cu droguri, săvârșită cu intenție.

Justiția din Rusia a pronunțat verdictul și pedeapsa în cazul baschetbalistei americane Brittney Griner
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   18:17

Griner a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari).

Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Anna Sotnikova

Instanța a menționat că a luat în considerare recunoașterea parțială a vinovăției de către acuzată, remușcările de care aceasta a dat dovadă, starea de sănătate a lui Griner precum și implicarea ei în activități caritabile.

Procurorii ruși au cerut în cazul său o pedeapsă de 9 ani și jumătate de închisoare.

La rândul lor, avocații lui Griner au cerut achitarea dar au adăugat că, dacă instanța va considera necesar să o pedepsească pe acuzată, aceasta ar trebui să fie tratată cu indulgență.

Baschetbalista americană, arestată la Moscova înainte de război

Medaliată cu aur olimpic, în vârstă de 31 de ani, Griner a fost arestată pe un aeroport din Moscova la începutul acestui an și acuzată de procurorii ruși că a încercat să introducă mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagajele ei.

"N-am intenționat niciodată să rănesc pe nimeni, nu am vrut să pun în pericol populația rusă, nu am intenționat niciodată să încalc nicio lege aici", a spus Griner, joi, la tribunalul din orașul Khimki.

Ea a adăugat că speră ca "politica să stea departe de sala de judecată" și a cerut instanței "să nu-i încheie viața" cu o pedeapsă severă, potrivit CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Griner lua marijuana pentru dureri, la prescripția unui medic american

Griner a pledat "vinovat" luna trecută, în speranța de a primi o pedeapsă mai ușoară.

Maria Blagovolina, avocata baschetbalistei, a declarat în instanță că Griner nu a folosit niciodată droguri în Rusia și că nu a avut intenția să facă acest lucru.

Conform apărătoarei lui Griner, aceasta a folosit marijuana doar acasă, în Arizona, unde utilizarea este legală.

Sportiva ar fi recurs la acest drog doar în perioadele scurte dintre competiții și în vacanță, numai la prescripția unui medic, pentru dureri provocate de leziuni cronice, a mai spus avocata.

Canabisul este ilegal în Rusia, atât în scopuri medicinale, cât și recreative.

Propunerea SUA: Griner și Whelan, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout

În condițiile în care relațiile dintre SUA și Rusia sunt cele mai tensionate de la criza rachetelor din Cuba din 1962, președintele american Joe Biden este presat să intervină în favoarea americanilor reținuți de autoritățile de la Moscova.

SUA au încercat să negocieze eliberarea lui Griner și a unui alt cetățean american, Paul Whelan, acuzat și condamnat în Rusia pentru spionaj.

La schimb, oficialii americani s-au declarat dispuși să-l predea pe Viktor Bout, un celebru traficant de arme, condamnat în SUA la 25 de ani de detenție.

Săptămâna trecută, reprezentanții Kremlinului au spus că încă nu există un acord cu Statele Unite în ceea ce privește un eventual schimb de deținuți.

×
Subiecte în articol: Brittney Griner
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close