Antena 3 CNN Externe Liderul nord-coreean Kim Jong-un, vizită în Rusia cu trenul blindat | Kremlinul confirmă vizita în ultimul moment

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, vizită în Rusia cu trenul blindat | Kremlinul confirmă vizita în ultimul moment

Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi plecat spre Rusia cu un tren blindat, pentru discuții cu președintele Vladimir Putin.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, vizită în Rusia cu trenul blindat | Kremlinul confirmă vizita în ultimul moment
Sursa foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Sep 2023   •   11:37

Informația este transmisă, luni, de agenția Reuters, care citează postul de televiziune sud-coreean YTN.

Alte relatări concordante au fost difuzate de ziarul Chosun Ilbo și de agenția Yonhap.

Acestea au menționat că trenul lui Kim ar fi plecat duminică seara din Phenian și că o întâlnire cu Vladimir Putin este posibilă marți.

Destinația probabilă a liderului nord-coreean este Vladivostok.

Acest oraș găzduiește Forumul Economic Estic, care se desfășoară în perioada 10 - 13 septembrie.

UPDATE: Kremlinul a confirmat vizita lui Kim Jong-un în Rusia

"La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un, va efectua o vizită oficială în Rusia în următoarele zile", a anunțat Kremlinul, luni după-amiază.

Președinția rusă nu a precizat nici data exactă a vizitei, nici dacă este planificată o întâlnire între Kim și Putin.

Citește și: Următoarea mișcare a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina depinde de trenul blindat al lui Kim Jong-un

Știrea inițială

Reuters notează că pe străzile din Vladivostok este o prezență polițienească mai mare decât de obicei, dar nu au fost arborate steaguri nord-coreene, cum s-a întâmplat la precedenta vizită al lui Kim.

Vladimir Putin a sosit, luni, la Vladivostok, unde va rămâne timp de două zile, conform agenției ruse TASS.

Până la ora acestei actualizări, Coreea de Nord a păstrat tăcerea cu privire la preconizata vizită a liderului său în Rusia.

Înainte de relatările privind plecarea la Vladivostok, Kim a participat, sâmbătă, la o ședință foto ocazionată de împlinirea a 75 de ani de la fondarea statului nord-coreean.

Agenția de știri nord-coreeană KCNA s-a limitat să consemneze prezența liderului suprem la ședința foto din curtea mausoleului care adăpostește trupurile tatălui și bunicului său, fără a pomeni nimic despre plecarea lui Kim în Rusia, menționează Reuters.

Strângerea relațiilor dintre Moscova și Phenian vine pe fondul nevoii Rusiei de arme și muniții pentru războiul din Ucraina

Evenimentul semnalat luni și anticipat de presa internațională încă de săptămâna trecută vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o epuizare accelerată a stocurilor militare și caută să se reaprovizioneze în principal cu muniție și sisteme de artilerie din Coreea de Nord.

Este o răsturnare de situație comparativ cu anii '50 din secolul trecut, când Uniunea Sovietică a furnizat arme Nordului în timpul războiului din Peninsula Coreeană.

Este previzibil că liderul nord-coreean va discuta cu omologul rus despre posibile livrări de arme de la Phenian la Moscova, precum și despre alte tipuri de cooperare militară.

Aceasta ar fi a doua vizită a lui Kim Jong-un în Rusia, o țară din ce în ce mai izolată după invazia sa în Ucraina. Precedenta vizită a avut loc în 2019.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close