Antena 3 CNN Externe Kosovo - independent cel târziu în 2008

Kosovo - independent cel târziu în 2008

Kosovo - independent cel târziu în 2008
31 Ian 2007   •   08:45

Provincia Kosovo ar putea deveni independentă până la sfârşitul anului, a declarat comandantul trupelor KFOR. Generalul Roland Kather nu a exclus varianta izbucnirii unor incidente violente în acest caz, însă a lansat un apel la reconciliere către părţile implicate. Declaraţiile generalului survin în contextul în care emisarul special al Naţiunilor Unite urmează să prezinte, la 2 februarie, propunerile privind viitorul statut al provinciei.

Forţa de menţinere a păcii coordonată de NATO este menţinută în stare de alertă, pentru a controla o eventuală situaţie tensionată provocată de propunerile emisarului ONU, Martti Ahtisaari. Recomandările ar putea viza acordarea independenţei regiunii cu populaţie majoritar albaneză.

Generalul Kather a precizat că cei aproximativ 17.000 de militari sunt pregătiţi să facă faţă celui mai negru scenariu posibil. Iar acesta ar fi, potrivit analiştilor, o revoltă a sârbilor din nordul provinciei, în cazul unei decizii iminente asupra statutului regiunii.

În 2004, trupele NATO au fost luate prin surprindere de incidentele violente izbucnite în Kosovo. 19 persoane şi-au pierdut viaţa, după ce un grup de albanezi a incendiat locuinţe ale sârbilor şi vehicule ale ONU.

Comandantul KFOR s-a declarat însă optimist. ?Nu prevăd revolte majore, violenţe ca cele înregistrate în 2004. Prevăd doar că vom trece, împreună, prin acest proces democratic?, spune generalul.

Acesta a precizat că NATO monitorizează atent şi zonele de graniţă şi a subliniat că nordul provinciei, locuit de sârbi, are parte de o atenţie specială.

Antena 3

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close