Antena 3 CNN Externe Kremlinul anunţă că armata rusă a folosit rachete hipersonice împotriva unui depozit de arme din Ucraina

Kremlinul anunţă că armata rusă a folosit rachete hipersonice împotriva unui depozit de arme din Ucraina

Armata rusă a folosit rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei. Acest tip de atac este o premieră într-un conflict militar, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Kremlinul anunţă că armata rusă a folosit rachete hipersonice împotriva unui depozit de arme din Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    19 Mar 2022   •   12:31

"Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.

Este prima dată când armata rusă folosește rachete hipersonice într-un conflict militar. Rachetele balistice hipersonice Kinjal și rachetele de croazieră Zircon aparțin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia și pe care Vladimir Putin le descrie drept invincibile.

Testate cu succes în 2018, Kinjal („pumnal” în rusă) și-au atins toate țintele în timpul testelor la o distanță de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Ele pot fi lansate din avioane de război Mig-31. Rachetele Kinjal au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, pot fi lansate din avioane de vânătoare de tip MiG-31 şi pot atinge viteze de peste 12.000 de kilometri pe oră

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteze de 11.000 de kilometri pe oră. Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să evite sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa. 

 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close