Antena 3 CNN Externe Kremlin. Clădiri de lux în locul monumentelor istorice

Kremlin. Clădiri de lux în locul monumentelor istorice

Kremlin. Clădiri de lux în locul monumentelor istorice
24 Mar 2007   •   10:45

Administraţia de la Kremlin a dărâmat fără autorizaţie câteva clădiri istorice din celebra Piaţă Roşie din Moscova, parte a Patrimoniului Mondial, pentru a construi un hotel de lux, cazul fiind în prezent investigat de procuratura generală rusă şi de reprezentanţii UNESCO, informează spiegel.de. Patru clădiri din Piaţa Roşie în stil arhitectural neo-rusesc au fost dărâmate cu ajutorul buldozerelor şi excavatoarelor pe parcursul mai multor nopţi, în luna februarie. Aceste clădiri au fost în prealabil acoperite cu pânză sub pretextul că vor fi renovate.

Agenţia din Moscova pentru eliberarea autorizaţiilor pentru dărâmarea clădirilor spune că nu a emis nici un permis pentru distrugerea sitului cultural. David Sarkisyan, directorul Muzeului naţional de arhitectură, a calificat această demolare ilegală drept ?un act de vandalism al Guvernului?. Catedrala Sf. Vasile din Piaţa Roşie, una dintre mărcile arhitecturale ale Moscovei, care datează din secolul al XVI-lea, este şi ea în pericol de a fi distrusă din cauza construirii în vecinătatea sa a acestui hotel de lux.

Clădirea datând din secolul al XIX-lea care va fi transformată în hotel de cinci stele este situată la aproximativ 300 de metri de catedrală. Construcţia complexului a fost aprobată de autorităţile de la Kremlin în ciuda faptului că Piaţa Roşie se află pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Investitorii în acest proiect sunt persoane foarte influente, apropiate administraţiei de la Kremlin.

Procurorul public al Rusiei, cel mai mare organism de anchetă din această ţară, a deschis o anchetă în acest caz, dar presa occidentală este de părere că această investigaţie nu va aduce nici un rezultat în favoarea protejării sitului cultural. Responsabilii pentru demolarea clădirilor istorice vor fi nevoiţi să facă faţă întrebărilor din partea UNESCO, organism al ONU, care a inclus Piaţa Roşie în Patrimoniul Mondial.

Antena 3

×
Parteneri
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close