Antena 3 CNN Externe Kremlin. Liturghia reconcilierii

Kremlin. Liturghia reconcilierii

Kremlin. Liturghia reconcilierii
21 Mai 2007   •   08:09

Biserica ortodoxă rusă şi-a sărbătorit reconcilierea cu credincioşii din străinătate printr-o liturghie festivă într-una din bisericile Kremlinului. Numeroşi cetăţeni străini de origine rusă au călătorit special la Moscova pentru acest eveniment. Patriarhia Ortodoxă Rusă şi Biserica Ruşilor de peste hotare au încheiat recent un acord care a pus capăt unei despărţiri de peste opt decenii.

Mitropolia ruşilor de peste hotare a fost întemeiată de exilaţii care au părăsit Rusia după revoluţia bolşevică din 1917 şi războiul civil care i-a urmat. Mai târziu, biserica emigranţilor ruşi, cu sediul la New York, a rupt orice relaţie cu patriarhia de la Moscova, pe care o acuza că s-a plecat în faţa regimului sovietic. În ultimii ani, însă, cele două biserici s-au apropiat din nou, până la împăcarea totală.

Liturghia comună de ieri a dat o binecuvântare simbolică acordului semnat de capii celor două biserici - patriarhul Moscovei, Alexii al Doilea şi mitropolitul Lavr, venit de la New York. Ceremonia, condusă de cei doi înalţi ierarhi, a avut loc în Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Kremlin.

Din păcate, reunificarea ortodocşilor ruşi nu este deplină. Alte biserici ruseşti întemeiate în Occident resping asocierea cu Patriarhia de la Moscova, pe care o consideră pângărită pentru totdeauna de colaborarea cu comuniştii. Dar această atitudine se întâlneşte mai mult la generaţiile mai vechi, în timp ce tinerii urmaşi ai emigraţilor ruşi cred că a venit vremea împăcării definitive cu patria mamă.

Antena 3

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close