Antena 3 CNN Externe La 81 de ani de când Japonia a invadat China, cele două ţări sunt aproape de un nou conflict

La 81 de ani de când Japonia a invadat China, cele două ţări sunt aproape de un nou conflict

La 81 de ani de când Japonia a invadat China, cele două ţări sunt aproape de un nou conflict
Sursa foto: Foto: english.sina.com
de N.B.    |    18 Sep 2012   •   12:23

Disputa teritorială dintre China şi Japonia pentru insulele Diaoyu/Senkaku a escaladat marţi. Mai multe companii nipone au decis să închidă o mare parte din operaţiunile desfăşurate pe teritoriul chinez, iar relaţiile dintre cele mai mari două economii ale Asiei ameninţă că se vor deteriora până la cel mai scăzut punct după cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează CNN.

În timp ce ministrul chinez al Apărării a declarat că statul chinez îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare în diferendul cu Japonia, companiile auto Nissan, Mazda, Honda şi Toyota au urmat exemplul celor de la Canon şi Panasonic, închizând mai multe fabrici din China.

Compania Seven & I Holdings a anunţat că intenţionează să închidă aproximativ 200 de magazine din Beijing şi Chengdu, la fel şi Ito Yokado, care va închide 13 supermarketuri "pentru a asigura securitatea angajaţilor".

"Google-ul Chinei", popularul motor de căutare Baidu, a contribuit în stilul propriu la dispută, afişând pe pagina de pornire o imagine a insulelor cu steagul chinez fluturând deasupra lor. Imaginea era un link către o pagină cu titlul "Insula Diaoyu este a Chinei!".


Pagina are o secţiune interactivă, unde utilizatorii sunt îndemnaţi să revendice, cu ajutorul unui steag virtual, insulele disputate din Marea Chinei de Est. Aproximativ 2,7 milioane de oameni au pus drapelul Chinei pe insulele disputate.

"Intenţia noastră este să oferim oamenilor o formă mai raţională de patriotism şi să arătăm fapte, nu să înflăcărăm spiritele", a delcarat Kaiser Kuo, directorul Baidu pentru comunicarea internaţională. "Am dorit să le oferim oamenilor o modalitate mai raţională de a-şi exprima patriotismul. Plasarea unui steag digital este mai bună decât aruncatul pietrelor sau devastatul maşinilor".

Situaţa din China este foarte tensionată. 18 septembrie este aniversarea "incidentului Mukden", când un ofiţer japonez a plasat dinamită pe o cale ferată japoneză în nordul Chinei, pentru ca armata imperială să se folosească de acest pretext pentru a invada Manciuria pe 19 septembrie.

O sursă de furie naţionalistă pentru ambele părţi implicate, insulele revendicate de China şi Japonia au devenit mărul discordiei în momentul în care guvernul Japoniei a anunţat că a cumpărat cele două insule de la un proprietar privat. Naţionalizarea acestora oferă niponilor drepturi comerciale exclusive pentru zona maritimă ce înconjoară insulele.

Permisiunea pentru exploatarea apelor teritoriilor disputate a Chinei a expirat duminică. Prezenţa pescadoarelor chineze în apele, acum japoneze, care înconjoară insulele ar putea conduce la conflict deschis.

×
Subiecte în articol: japonia China Nissan Mazda Toyota
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close