Antena 3 CNN Externe O legendă a șahului sovietic dă în judecată Netflix pentru defăimare. Un personaj inspirat de ea apare într-un episod din ”Gambitul Doamnei”

O legendă a șahului sovietic dă în judecată Netflix pentru defăimare. Un personaj inspirat de ea apare într-un episod din ”Gambitul Doamnei”

O legendă a șahului sovietic dă în judecată Netflix pentru defăimare. Ea spune că felul în care a fost prezentată într-un episod din ”Gambitul Doamnei” este ”sexist” și ”distorsionat”.

O legendă a șahului sovietic dă în judecată Netflix pentru defăimare. Un personaj inspirat de ea apare într-un episod din ”Gambitul Doamnei”
Sursa foto: Twitter/Daily Mail
de Alexandra Ionescu    |    17 Sep 2021   •   10:28

Nona Terenttevna Gaprindashvili este considerată una dintre puținele femei de jucători de șah care au câștiga campionatul mondial de-a lungul anilor.

Numele ei este adesea plasat într-un rând cu maeștri remarcabili în acest sport: Fisher și Karpov. Ea e fostă campioană mondială și actuală campioană mondială de senioare la categoria peste 65 de ani.

Gaprindashvili a primit titlul de master internațional în 1962 și cel de Mare maestru internațional în 1980.

Gambitul Doamnei urmărește viața lui Beth Harmon, o tânără talentată din anii 1950, care crește într-un orfelinat din Kentucky. Orfana ajunge o legendă a șahului.

Personajul, bazat pe un roman din 1983 și jucat de Anya Taylor-Joy, îi învinge pe cei mai impresionanți jucător ruși ai vremii.

În ultimul episod din serial, Beth joacă la Moscova împotriva unui personaj fictiv, Viktor Laev.

În acea scenă, crainicul anunță: ” Singurul lucru neobișnuit în legătură cu ea este sexul pe care îl are, și nici măcar aesta nu e unic în Rusia”. 

”Mai e și Nona Gaprindashvili, dar ea e campion mondial la șah feminin, și nu a înfruntat niciodată un bărbat”

În procesul intentat, Gaprindashvili susține că în perioada în care se petrece respectivul episod, 1968, ea jucase deja împotriva a 59 de bărbați, iar pe 28 dintre ei i-a învins simultan.

”Acuzația că Gaprindashvili nu a înfruntat niciodată un bărbat este falsă, și de asemenea sexistă și distorsionată.

Ea a jucat împotriva a 59 de bărbați (cu 28 dintre ei a jucat în același timp), iar printre ei erau cel puțin zece maeștrii ai acelei perioade, printe ei fiind Dragolyub Velimirovich, Svetozar Gligoric, Paul Keres, Bojan Kurajica, Boris Spassky, Viswanathan Anand și Mikhail Tal. Ultimii trei au fost de asemenea campioni.

Netflix a răspuns acuzațiilor spunând că acestea ”sunt nefondate”, potrivit The Daily Mail.

”Netflix îi poartă cel mai mare respect Doamnei Gaprindashvili, și ilustrei sale cariere, dar credem că aceste acuzații sunt nefondate, și ne vom apăra”, a scris platforma de streaming într-o declarație.

Gaprindashvili a cerut daune de cel puțin 5 milioane de dolari. Vrea de asemenea, ca instanța să elimine replica în care se precizează că nu a jucat niciodată împotriva unui bărbat

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close