Antena 3 CNN Externe Liban. Asasinii lui Hariri judecaţi internaţional

Liban. Asasinii lui Hariri judecaţi internaţional

Liban. Asasinii lui Hariri judecaţi internaţional
31 Mai 2007   •   09:23

Consiliul de Securitate al ONU a hotărât, miercuri, să înfiinţeze un tribunal internaţional pentru judecarea asasinilor fostului premier libanez Rafik Hariri. Consiliul a adoptat această decizie cu toate că Parlamentul din Liban nu a ratificat acordul pentru crearea tribunalului. Hariri a fost ucis în februarie 2005, la Beirut, într-un atentat în urma căruia şi-au mai pierdut viaţa alte 22 de persoane. Actul terorist, condamnat în ţară şi peste hotare, a declanşat un val de proteste care a dus în cele din urmă la retragerea trupelor siriene din Liban.

O comisie de anchetă a Naţiunilor Unite a pus în cauză implicarea Siriei şi a aliaţilor săi libanezi în complotul pentru asasinarea lui Hariri. Din acest motiv, crearea tribunalului internaţional este contestată de opoziţia pro-siriană din Liban, care a blocat dezbaterile pe acest subiect. Consiliul de Securitate a hotărât totuşi să înfiinţeze tribunalul chiar şi fără acordul oficial al Libanului, pentru ca asasinatul să nu rămână nepedepsit.

Indonezia, Qatarul şi Africa de Sud s-au abţinut de la vot, ca şi Rusia şi China, care nu şi-au folosit totuşi dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia. La Beirut, decizia Consiliului a fost primită cu manifestaţii de bucurie de coaliţia formaţiunilor anti-siriene, condusă chiar de fiul lui Hariri.

Aplaudat de mulţime, Hariri a păstrat un moment de reculegere la mormântul tatălui său. Atât el, cât şi premierul Fuad Siniora au chemat opoziţia să li se alăture pentru a asigura funcţionarea tribunalului.

Decizia Consiliului de Securitate vine într-un moment de puternică tensiune în Liban: în nordul ţării, armata naţională se confruntă cu o grupare islamistă palestiniană, iar la Beirutul a fost în ultima vreme ţinta mai multor atentate cu bombă.

Antena 3

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close