Antena 3 CNN Externe Liban. Violenţe între armată şi palestinieni

Liban. Violenţe între armată şi palestinieni

Liban. Violenţe între armată şi palestinieni
21 Mai 2007   •   08:13

Violenţa a cuprins din nou Libanul. În nordul ţării, armata libaneză a purtat în tot cursul zilei de duminică lupte grele cu o grupare extremistă palestiniană apropiată de Al-Qaida. Bilanţul confruntărilor este deocamdată de 40 de morţi, între care 23 de militari, şi aproape 100 de răniţi. Seara, la Beirut, o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane - rănite de explozia unei bombe de mare putere.

Luptele de duminică sunt cele mai violente înregistrate în nordul Libanului de mai bine de 7 ani. Ciocnirile au început în apropierea marelui oraş Tripoli, în zona unei tabere de refugiaţi palestinieni unde s-a înfiinţat, anul trecut, o grupare islamistă, Fatah al-Islam. Gruparea se opune organizaţiei palestiniene Fatah, cea mai influentă printre refugiaţii din Liban, şi recunoaşte că are ?legături ideologice? cu Al-Qaida.

Duminică, în zorii zilei, militanţii islamişti au atacat o patrulă a armatei libaneze. Câţiva soldaţi au fost ucişi, armata a trimis întăriri iar confruntările au luat amploare, inclusiv pe străzile din Tripoli. Spre seară, luptele au încetat; armata libaneză nu are dreptul să pătrundă în taberele palestiniene, dar forţele sale au încercuit tabăra şi au bombardat-o din când în când cu artileria grea.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, violenţa a izbucnit şi la Beirut. O explozie deosebit de puternică a devastat parcarea unui centru comercial. O femeie de 63 de ani şi-a pierdut viaţa şi mai multe maşini au fost incendiate. Este primul atentat cu bombă de la Beirut după câteva luni de relativă linişte.

Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close