Antena 3 CNN Externe Libia ar putea deveni o nouă Somalie, avertizează ministrul de externe italian

Libia ar putea deveni o nouă Somalie, avertizează ministrul de externe italian

Libia ar putea deveni o nouă Somalie, avertizează ministrul de externe italian
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
17 Aug 2015   •   13:59

Negocierile de pace de la Geneva privind situaţia din Libia 'au doar câteva săptămâni' pentru a se ajunge la un acord, în caz contrar existând riscul ca ţara să se transforme într-o nouă Somalie, a avertizat ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni, relatează AFP.

'Fie se încheie în câteva săptămâni, fie ne vom pomeni cu o altă Somalie la doi pași de zona noastră de coastă și va trebui să acționăm într-un alt mod', a afirmat ministrul într-un interviu publicat luni în ziarul La Stampa.

'Timpul este crucial şi este limitat, mai ales acum că prezenţa SI (organizaţia Statul Islamic) la Sirta a devenit alarmantă', a adăugat el, referindu-se la luptele violente de săptămâna trecută.

În cazul în care convorbirile nu se încheie rapid, 'va trebui ca Libia să se afle pe ordinea de zi a coaliţiei internaţionale împotriva SI', a subliniat Paolo Gentiloni.

Amintind de miile de imigranţi care încearcă să treacă în fiecare săptămână marea în Libia, în condiții periculoase, pentru a ajunge în Italia, Paolo Gentiloni a avertizat că nu este vorba numai de un fenomen pasager.

''Imigraţia nu este o catastrofă improvizată, ci un fenomen ce va rămâne în următorii 10-15 ani'', a explicat el, adăugând că fluxul de imigranți poate evolua.

 

×
Subiecte în articol: Libia Somalia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close