Antena 3 CNN Externe Londra cere extrădarea asasinului lui Litvinenko

Londra cere extrădarea asasinului lui Litvinenko

Londra cere extrădarea asasinului lui Litvinenko
22 Mai 2007   •   12:50
UPDATE: Marea Britanie a anunţat că aşteaptă cooperarea deplină a Moscovei, după ce procurorii britanici au decis să îl pună sub acuzare pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi, pentru uciderea lui Aleksandr Litvinenko. Purtătorul de cuvânt al premierului Tony Blair a cerut Rusiei să dea curs cererii oficiale de extrădare a lui Andrei Lugovoi, pentru ca acesta să poată fi inculpat pentru omor, în Marea Britanie.

Parchetul britanic a anunţat că are probe suficiente pentru a-l acuza pe fostul agent KBG Andrei Lugovoi că l-ar fi otrăvit deliberat pe Litvinenko, în noiembrie 2006, la Londra. Demersul pare însă fără succes, pentru că Moscova a anunţat că se va opune oricărei cereri de extrădare a cetăţenilor săi, în această afacere.

Alexandr Litvinenko a murit într-un spital din Londra, în noiembrie anul trecut, după ce a fost otrăvit cu poloniu 210, o substanţă puternic radioactivă. Andrei Lugovoi, împreună cu alţi doi bărbaţi de origine rusă, Dimitri Kovtun şi Viaceslav Sokolenko, au luat masa cu Litvinenko, cu 3 săptămâni înainte de moartea acestuia.

Toţi trei au negat până acum că ar avea vreo legătură cu otrăvirea fostului spion, fugit în Marea Britanie în urmă cu câţiva ani, şi critic fervent al regimului Putin. Soţia lui Litvinenko l-a acuzat deschis, de altfel, pe Vladimir Putin, că ar fi dispus eliminarea soţului ei, considerat incomod pentru Moscova.

Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close