Antena 3 CNN Externe Macron, victima unui spionaj cu același soft pe care Viktor Orban îl folosea ca să înregistreze telefoanele jurnaliștilor

Macron, victima unui spionaj cu același soft pe care Viktor Orban îl folosea ca să înregistreze telefoanele jurnaliștilor

Trei președinți actuali, inclusiv francezul Emmanuel Macron, precum și trei prim-miniștri aflați în funcție, au fost selectați în cadrul atacului Pegasus, spyware realizat de compania israeliană NSO Group.

Macron, victima unui spionaj cu același soft pe care Viktor Orban îl folosea ca să înregistreze telefoanele jurnaliștilor
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    20 Iul 2021   •   23:20

Datele dintr-o investigație asupra tehnologiei Pegasus a companiei israeliene de programe spion NSO Group arată că 13 lideri mondiali  au fost selectați ca potențiale ținte ale spyware-ului.

Pe lângă miniștrii, diplomații și funcționarii publici, o listă de ținte cuprinde premieri, președinții și chiar pe regele Mohammed al VI-lea al Marocului.

Numerele șefilor de state au fost identificate și verificate de reporteri dintr-o listă de peste 50.000 de numere de telefon din aproximativ 50 de țări. 

Se crede că lista reprezintă numere care au fost selectate drept ținte de către clienții NSO Group.

Unele dintre cele mai înalte personalități politice din Kazahstan și Maroc, precum și oameni apropiați președintelui Mexicului, par să fi fost selectați drept ținte de către propriile țări.

Alții, inclusiv Macron, dar și șapte prim-miniștri, par să fi fost selectați drept ținte de către entități externe. 

Numărul lui Macron a fost urmărit în timpul unei crize politice din Algeria și dovezile sugerează că vecinul Algeriei, Maroc, a fost în spatele spionajului.

Compania care a creat softul a spus că Emmanuel Macron și regele Mohammed al VI-lea „nu sunt și nu au fost niciodată ținte sau sunt selectați drept ținte ale clienților grupului NSO”.

Proiectul Pegasus este o colaborare internațională a mai mult de 80 de jurnaliști din 17 organizații mass-media, inclusiv OCCRP, care a fost coordonată de jurnalismul francez, non-profit Forbidden Stories.

Zilele trecute s-a descoperit și că liderul extremist Viktor Orban a spionat o serie de jurnaliști și de politicieni de opoziție cu același soft.

×
Subiecte în articol: Franta Macron Viktor Orban
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close