Majoritatea bulgarilor consideră că situaţia de la ei din ţară este "intolerabilă"

de G.S.    |    27 Iul 2013   •   13:56
Majoritatea bulgarilor consideră că situaţia de la ei din ţară este "intolerabilă" Foto: Agerpres/AP
Bulgarii, care protestează de la începutul anului faţă de sărăcie şi corupţie, califică în proporţie de 72 la sută drept "intolerabilă" situaţia din ţara lor, potrivit unui sondaj al institutului Open Society publicat sâmbătă, relatează AFP, conform Mediafax.
Acest nivel de 72 la sută constituie un record în ultimii şase ani şi o creştere cu 15 puncte în raport cu iulie 2012, potrivit acestui sondaj realizat în perioada 5-16 iulie pe un eşantion format din 1.155 de persoane. Abia 2 la sută consideră situaţia "normală" şi 22 la sută o califică drept "suportabilă".
În ceea ce priveşte situaţia economică, 63 la sută consideră că aceasta s-a înrăutăţit într-un an şi 37 la sută se tem că aceasta va continua să se agraveze.
Aproximativ 40 la sută dintre bulgari au mai multă încredere în instituţiile europene decât în cele bulgare, iar 70 la sută sunt mulţumiţi că ţara lor este membră UE pentru că astfel au posibilitatea să lucreze în Uniunea Europeană, să călătorească liber şi să acceseze fonduri europene. În schimb, 67 la sută se opun adoptării euro.
Regimul de austeritate pus în aplicare, în cadrul căruia moneda bulgară, leva, este dependentă de euro şi care garantează o stabilitate macroeconomică, obţine susţinerea a 56 la sută din populaţie. 
Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB publicat sâmbătă, 51,7 la sută dintre gospodării, respectiv 3,7 milioane de persoane, trăiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 de euro) de persoană, cu mult sub 566,63 leva (290 de euro) de persoană necesari pentru o viaţă normală, venit la care au acces doar 13,4 la sută dintre gospodării.
Bulgarii sunt divizaţi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Guvernul de tehnocraţi al lui Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi a cărui demisie este cerută de manifestanţii reuniţi zilnic la Sofia, a constatat Open Society. 
Dintre persoanele intervievate, 37,5 la sută sunt în favoarea unei demisii imediate a Guvernul, acuzat că este o "marionetă a oligarhiei", 37,5 la sută apreciază că Executivul care a preluat puterea la sfârşitul lui iunie trebuie să îşi continue activitate, iar 25 la sută vor alegeri anticipate în acelaşi timp cu alegerile europene din mai 2014. 
Parlamentul obţine încredere a doar 10 la sută din populaţie. 
În cazul unor alegeri în perioada următoare, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov şi socialiştii (PSB) ar obţine 23,4 la sută şi, respectiv, 22,1 la sută, potrivit Open Society. Totuşi, un sondaj al institutului Sova-Harris afirmă că PSB ar câştiga alegerile cu 19,3 la sută din voturi, faţă de 16,9 la sută cât ar obţine GERB.
O coaliţie de partide mici de dreapta şi verzi care se vrea reprezentanta clasei de mijloc, ce constituie nucleur dur al manifestaţiilor actuale, ar obţine doar 3,9 la sută din voturi, potrivit Sova-Harris.
 

x close