Antena 3 CNN Externe Mama lui Aleksei Navalnîi, alungată de la morga unde a fost depus trupul fiului său | Bogdan Chirieac: "Uciderea lui Navalnîi, o mare greșeală a Kremlinului"

Mama lui Aleksei Navalnîi, alungată de la morga unde a fost depus trupul fiului său | Bogdan Chirieac: "Uciderea lui Navalnîi, o mare greșeală a Kremlinului"

Mama lui Alekei Navalnîi și avocații acestuia au fost împiedicați să intre în morga din orașul rusesc Salehard.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2024   •   12:44

Este morga unde se bănuiește că ar fi fost depus trupul neînsuflețit al disidentului rus, care, potrivit autorităților, a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară IK-3 "Lupul polar".

Informația privind aducerea lui Navalnîi la morga din Salehard a fost amplu distribuită pe rețelele sociale și în presa internațională.

O filmare care arată un convoi motorizat în care se presupune că se afla cadavrul opozantului politic și care se deplasa, noaptea, dinspre IK-3 spre Salehard s-a viralizat în mediul online.

În lipsa altor informații oficiale privind locul în care se află disidentul decedat, Liudmila, mama acestuia, însoțită de avocați, s-a deplasat, luni dimineață, la morga din orașul menționat.

"Aici, unul dintre avocați a fost literalmente împins afară", a scris pe rețeaua X Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Ea a precizat că personalul de la morgă nu a răspuns întrebărilor legate de locul unde se află corpul defunctului.

Mamei lui Navalnîi i s-a spus că fiul său a decedat din cauza sindromului "morții subite"

În weekend, Liudmila Navalnaia, însoțită de un avocat, s-a deplasat la colonia penitenciară unde disidentul a fost transferat la finele anului trecut.

Ei i s-a spus acolo că fiul său ar fi decedat din cauza "sindromului morții subite".

Acest termen acoperă diferite afecțiuni cardiace cu deznodământ letal.

Femeia în vârstă de 69 de ani a plecat fără să poată vedea sau recupera trupul neînsuflețit al fiului său.

Ei și avocaților săi li s-a transmis că ancheta oficială privind cauza decesului a fost prelungită și că nu se știe cât va dura.

"Cauza morții este 'nedeterminată'. Autoritățile ruse mint și trag de timp", a conchis purtătoarea de cuvânt a defunctului.

Bogdan Chirieac: "Omorându-l pe Navalnîi, Kremlinul l-a făcut mai puternic"

Episodul a fost comentat la Antena 3 CNN de analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

"A fost o mare greșeală a Kremlinului uciderea lui Navalnîi, fiindcă acest om s-a transformat într-un erou care va rămâne în istorie. Omorându-l, l-au făcut mai puternic pentru rezistența din Rusia", a estimat el.

În vârstă de 47 de ani, Aleksei Navalnîi ar fi căzut inconștient, "după o plimbare", și a murit la scurt timp, potrivit celor comunicate, vineri, de Serviciul Penitenciar Federal din Rusia.

Politicianul, care s-a profilat în ultimul deceniu drept un critic acerb și un denunțător al corupției din jurul Kremlinului, ispășea în închisoarea din districtul arctic Yamal-Neneț pedepse cumulând zeci de ani de închisoare.

Ultima sentință, de 19 ani de detenție, a fost pronunțată anul trecut pentru "extremism".

El a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat după o tentativă de otrăvire cu agentul neurotoxic Novicioc.

Mai multe site-uri de investigații au documentat operațiunea de otrăvire a lui Navalnîi - care s-a petrecut în Siberia, în 2020 - și au conchis că aceasta a fost instrumentată de FSB, serviciul rus de securitate.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close