
Doi ingineri și un chimist din Italia au dezvoltat o metodă științifică de a găti albușul și gălbenuşul oului cu două consistențe diferite, fără a le separa.
Reţeta perfectă pentru un ou care nu este nici fiert tare, nici fiert moale ci învăluie magic papilele gustative, cu gălbenuşul şi albuşul fierte la temperaturi diferite, dar împreună în aceeaşi coajă, astfel încât să dea consistenţe diferite faţă de cele obţinute în mod obişnuit în bucătărie, a fost scrisă de doi ingineri si un chimist. Ideea a fost apoi abordată științific, cu ecuații matematice și teorii ale fluidelor, imagistică prin rezonanță magnetică și spectrometrie de masă şi ulterior a ajuns în revista științifică Communications Engineering, care definește metoda, numită periodic cooking, ca un nou mod de pionierat în a găti ouăle, relatează La Repubblica.
Ideea inovatoare a apărut în publicaţii de renume precum New York Times, CNN, Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung și The Asahi Shimbun.
Cum s-a născut ideea
Inventatorii au măturisit că ideea le-a venit pornind de la rețeta unui bucătar celebru care gătește gălbenușul și albușul separat la temperaturi diferite pentru a avea consistențe diferite și apoi le pune din nou împreună și le oferă la prețuri exorbitante. Atunci cei trei s-au întrebat dacă este posibil acest lucru şi fără separarea albuşului de gălbenuş.
Partea dificilă a fost planificarea pentru că evident că nu au mers la întâmplare, gătind sute de ouă până l-au descoperit pe cel potrivit. Aici a intervinit inginerul Emilia Di Lorenzo, doctorand la departamentul de Inginerie Chimică, Materiale și Producție Industrială. Acesta a dezvăluit: "Am folosit un instrument de modelare și simulare matematică care este în general folosit pentru probleme de dinamică a fluidelor. Când gătim un ou, căldura trece de la apa de 100 de grade în ou, iar transferul de energie are propria ecuație, pe care am scris-o folosind densitatea, greutatea specifică și conductibilitatea termică a oului.
Apoi, un program special a rezolvat ecuația actuală și ne-a oferit soluția." Nu fără ajutorul lui Pellegrino Musto, chimist și director de cercetare al Institutului pentru Polimeri, Compozite și Biomateriale din Pozzuoli care a povestit: "M-am ocupat de spectroscopia moleculară a profilelor de temperatură și am studiat din punct de vedere molecular transformările pe care le suferă atât albușul, cât și gălbenușul în timpul gătitului, cu denaturarea proteinelor".
Ulterior au trecut la testele din bucătărie. Cei trei cercetători au spus că s-au distrat copios în bucătărie şi că au ajuns la reţeta perfectă după ce au gătit nu mai puţin de 160 de ouă. Au scufundat oul două minute în apă clocotită la 100 de grade, l-au scos şi l-au scufundat timp de două minute în apă la 30 de grade și tot așa de 8 ori consecutiv. Timpul de preparare este de aproximativ 28-32 de minute.
Astfel albusul se găteşte la o temperatură mai mare, de 85 de grade, în timp ce gălbenuşul la o temperatură mai mică, de 75 de grade. Făcând acest lucru, albușul este destul de asemănător cu cel al unui ou fiert tare, dar gălbenușul este moale, nu făinos, dar nici lichid.
Sfaturi pentru a pune în practică reţeta acasă
Iată câteva sfaturi pentru cei care vor să încerce reţeta oului perfect acasă. Mai întâi aveţi nevoie de un termometru de bucătărie. Apoi aveţi nevoie de două oale, una cu apă clocotită și alta cu apă la 30 de grade. În plus trebuie multă precizie în timpi, exact două minute, și să măsuraţi constant temperatura apei din a doua oală după fiecare scufundare, care trebuie să rămână exact la 30 de grade. Apoi puteţi experimenta după gust, și puteţi să vă jucaţi cu temperaturile, crescând de la 30 la 40 de grade, de exemplu, pentru a avea un gălbenuș puțin mai fiert.
Secretele oului perfect
Cei trei inventatori au oferit şi câteva secrete. Primul este să răzuiţi vârful oului cu un cuțit, fără a străpunge coaja, pentru a lăsa aerul să iasă și a nu pune presiune pe coajă, care altfel s-ar putea sparge. Alt secret este să reînnoiţi apa rece la fiecare scufundare pentru că prin scufundarea oului luat din apa fierbinte temperatura apei crește inevitabil. Mai mult, atunci când oul este scufundat în apă rece trebuie să-l mișcaţi puțin pentru a avea un gălbenuș simetric în centrul albușului, altfel se va mișca din cauza gravitației.