Antena 3 CNN Externe Marş de protest: Nu uitaţi de sârbii din Kosovo!

Marş de protest: Nu uitaţi de sârbii din Kosovo!

Marş de protest: Nu uitaţi de sârbii din Kosovo!
22 Feb 2007   •   10:31

La Viena, se discută statutul provinciei Kosovo. Sârbii şi albanezii au însă poziţii diametral opuse şi nu par dispusi la compromis. Albanezii din Kosovo vor independenţă, în timp ce Belgradul respinge categoric această idee. Pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere, sârbii din provincia cu populaţie majoritar albaneză au organizat un marş, în apropierea capitalei Priştina. Câteva mii de persoane au defilat pe străzi, în enclava Gracianiţa, de la periferia Priştinei. Aici locuiesc mai multe mii de sârbi. Ei vor să atragă atenţia negociatorilor de la Viena, asupra unui fapt: în Kosovo locuiesc şi sârbi, nu doar albanezi. Protestatarii nu îşi pun prea mari speranţe în discuţiile de la Viena.

Marşul de protest a fost atent supravegheat de forţele de ordine. Trupele ONU din Kosovo sunt în stare de alertă de câteva zile, după un atentat asupra forţelor de menţinere a păcii. Verificările şi măsurile de securitate la intrarea în Priştina au fost sporite considerabil. Chiar şi aşa, zona este extrem de periculoasă.

Aproximativ 10% din populaţia provinciei Kosovo este de etnie sârbă. Restul sunt albanezi. Divergenţele între cele două părţi sunt evidente, în condiţiile în care albanezii aşteaptã independenţa, iar sârbii resping ferm ideea.

Antena 3

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close