Antena 3 CNN Externe Marte este ameninţată de încălzirea climaterică

Marte este ameninţată de încălzirea climaterică

Marte este ameninţată de încălzirea climaterică
28 Apr 2007   •   14:29

Deşi lipsită de viaţă Planeta Roşie nu este scutită de aceleaşi tip de probleme pe care le are şi Terra. Oamenii de ştiinţă au semnalat faptul că Marte trece printr-un proces de încălzire climaterică provocat însă de vânturile puternice de la suprafaţa sa. Marte are o atmosferă caracterizată de vânturi foarte puternice, dinamica acestora având un rol principal în erodarea solului planetei.

Vânturile puternice ridică în atmosferă particulele oxidate ale solului marţian care contribuie la producerea unui efect de seră şi ducând la încălzirea acestei planete. Planeta Marte trece prin propriul său fenomen de schimbare climaterică, fenomen ce nu este provocat de emisiile de gaze cu efect de seră, aşa cum este pe Pământ, ci de propria atmosferă turbulentă.

În cursul lunii aprilie, astrofizicianul Lori Fenton, de la Carl Sagan Center, alături de colegi de la Ames Research Center al NASA şi de la USGS din Flagstaff Arizona, a publicat un studiu în care atrage atenţia asupra fenomenului încălzirii planetei Marte în ultimii 20 de ani. Conform acestui studiu, media temperaturilor atât la suprafaţa cât şi în atmosfera Planetei Roşii a crescut cu 2 grade Celsius. Poate părea o schimbare minoră, însă aceasta este foarte semnificativă din punct de vedere geologic.

O astfel de schimbare climaterică nu a mai fost observată până în prezent pe nici o altă planetă. Atmosfera lui Marte este în mod semnificativ mai puţin densă decât cea de pe Pământ, fiind similară cu cea întâlnită la peste 30.000 de metri altitudine pe Terra. Din cauza acestei densităţi reduse, vânturile şi mişcările atmosferice sunt mult mai violente decât pe Pământ şi implicit au un impact profund asupra solului marţian.

Rompres

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close