Antena 3 CNN Externe Mecanismul periculos prin care Donald Trump a câștigat alegerile. Echipa lui Barack Obama a atras atenția asupra fenomenului

Mecanismul periculos prin care Donald Trump a câștigat alegerile. Echipa lui Barack Obama a atras atenția asupra fenomenului

Mecanismul periculos prin care Donald Trump a câștigat alegerile. Echipa lui Barack Obama a atras atenția asupra fenomenului
18 Noi 2016   •   14:26

Președintele american Barack Obama a discutat “obsesiv” cu consilierii săi despre pericolele site-urilor false de știri, care îl susțin pe Donald Trump, în timpul campaniei prezidențiale, conform publicației Independent.

Se estimează că au existat sute de articole inventate, false, care îl promovau pe Donald Trump și o criticau dur pe Hillary Clinton, care au devenit virale și care ar fi putut contribui la victoria republicanului.

Știri false și inventate, printre care una în care Papa Francisc și-ar fi exprimat susținerea pentru Donald Trump, dar și povești în care s-ar fi aflat că Bill Clinton are un copil ilegitim.

În urma măsurătorilor făcute de specialiști, s-a ajuns la concluzia că aceste articole au fost mai puternice pe Facebook decât știrile adevărate, de unde au apărut și zvonurile că este posibil ca acestea să fi contribuit la victoria lui Trump.

Deși efectele acestui proces au fost făcute publice doar după ce Trump a fost ales președinte, echipa lui Barack Obama avea îngrijorări majore referitoare la aceste riscuri, după cum dezvăluie The New Yorker.

Reporterul publicației a observat, în timpul petrecut alături de echipa de campanie a lui Obama, că aceștia discută tot mai mult despre un “ecosistem media” în care “faptele și adevărul nu contează”.

Obama a explicat, ulterior, că Trump a folosit o tactică media pentru a atrage atenția și pentru a stârni diverse stări și emoții.

Un mecanism complex, în care există vină de mai multe părți, inclusiv de partea Facebook, după cum a recunoscut și Mark Zuckerberg.

Fondatorul rețelei a explicat, ulterior, că pot fi făcute mai multe eforturi pentru a identifica articole de propagandă, false, care să fie eliminate din circuit, dar a adăugat că este “improbabil” ca aceste știri să fi avut un efect decisiv în alegerile prezidențiale.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close