Antena 3 CNN Externe Ministrul Sebastian Burduja anunță zboruri directe din România către o țară din Caucaz, aflată în conflict cu un fost aliat al Rusiei

Ministrul Sebastian Burduja anunță zboruri directe din România către o țară din Caucaz, aflată în conflict cu un fost aliat al Rusiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România va avea zboruri directe cu cel mai mare stat din Caucaz.

Ministrul Sebastian Burduja anunță zboruri directe din România către o țară din Caucaz, aflată în conflict cu un fost aliat al Rusiei
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2024   •   14:10

Este vorba despre Azerbaidjan, țară cu populație majoritar musulmană și care are un conflict deschis la graniță cu vecina sa, Armenia, după luni de zile de la recucerirea completă a regiunii Nagorno-Karabah, în septembrie anul trecut.

Armenia s-a aflat mult timp pe orbita influenței ruse, dar s-a îndepărtat de Moscova, după ce nu a primit sprijinul scontat în conflictul cu azerii.

Sebastian Burduja a precizat că, de la începutul lunii iunie, vor exista zboruri directe către și dinspre Azerbaidjan, operate de AZAL, transportatorul aerian național al acestei țări.
  
"Rezultate și vești bune. Începând cu data de 3 iunie 2024, România va avea, în sfârșit, zbor direct către Azerbaidjan! Este ceea ce am solicitat in cadrul întâlnirii cu președintele (Ilham) Aliyev la Baku, în baza parteneriatului strategic româno-azer, care aniversează anul acesta 15 ani", a scris pe Facebook ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a arătat că vor fi efectuate săptămânal două zboruri pe ruta București - Baku, iar durata unui zbor va fi de trei ore.

"Va fi facilitat transportul oamenilor de afaceri între țările noastre. Va crește numărul de turiști în România iar românii vor avea o nouă rută aeriană prin care pot vizita Baku (și nu numai)", a estimat Burduja.

El s-a întâlnit cu președintele azer în data de 1 aprilie în capitala azeră.

Rezultate și vești bune. Începând cu data de 3 iunie 2024, România va avea în sfârșit zbor direct către Azerbaidjan!...

Publicată de Sebastian Burduja pe Marţi, 9 aprilie 2024

Noi ciocniri la graniță între Armenia și Azerbaidjan

Mai multe schimburi de focuri au izbucnit în ultimul weekend de-a lungul graniței dintre Azerbaidjan și Armenia, în contextul eforturilor occidentale de a aduce pacea în Caucazul de Sud, relatează presa internațională.

Ministerul armean de Externe a raportat ciocniri "în multe părți ale frontierei", împreună cu "deplasarea a zeci de vehicule militare".

Instituția armeană acuză faptul că țara vecină "a urmărit în mod clar un scop provocator".

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan susține că trupele armene au deschis focul asupra pozițiilor azere de peste 30 de ori, începând de vineri.

În plus, autoritățile azere susțin că Armenia masează echipamente militare de-a lungul graniței.

Afirmațiile au fost negate de guvernul de la Erevan, dar au fost difuzate pe scară largă în presa rusă stat rusă, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul că încearcă să "antreneze Caucazul de Sud într-o confruntare geopolitică".

Guvernul azer a mai declarat că acuzațiile recente din partea unor țări UE, inclusiv Franța, potrivit cărora autoritățile de la Baku s-ar pregăti să lanseze o nouă ofensivă împotriva Armeniei, sunt "nefondate" și "obstrucționează procesul de pace", generând tensiuni în regiune.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close