Antena 3 CNN Externe Ministrul Transporturilor din Grecia și-a dat demisia după tragedia feroviară soldată cu zeci de morți | Un șef de gară a fost arestat

Ministrul Transporturilor din Grecia și-a dat demisia după tragedia feroviară soldată cu zeci de morți | Un șef de gară a fost arestat

Ministrul grec al Infrastructurii și Transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a dat demisia după coliziunea a două trenuri, în urma căreia cel puțin 40 de oameni au murit.

Ministrul Transporturilor din Grecia și-a dat demisia după tragedia feroviară soldată cu zeci de morți | Un șef de gară a fost arestat
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2023   •   16:24

Karamanlis (foto interior) și-a anunțat decizia, miercuri, într-o declarație citată în presa greacă.

"Tocmai m-am întors de la locul tragediei feroviare din Tempe. Durerea este de nedescris.

Este o realitate faptul că am preluat căile ferate grecești într-o stare care nu se potrivește secolului XXI. În acești trei ani și jumătate am depus toate eforturile pentru a îmbunătăți această realitate.

Din păcate, aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a preveni un astfel de accident. Iar acest lucru este foarte greu pentru noi toți și pentru mine personal.

Când se întâmplă ceva atât de tragic, nu este posibil să continuăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Sunt în politică de un număr de ani, dar consider că este un element necesar al democrației noastre ca cetățenii țării să aibă încredere în sistemul politic. Acest lucru se numește responsabilitate politică.

Citește și: Zeci de morți și aproape 100 de răniți după impactul a două trenuri, în Grecia

Din acest motiv, demisionez din funcția de ministru al Infrastructurii și Transporturilor. Este ceea ce simt că este de datoria mea să fac, ca un semn minim de respect față de memoria oamenilor care au plecat atât de nedrept dintre noi, asumându-mi responsabilitatea pentru greșelile statului și sistemului politic grec", se spune în declarația ministrului demisionar.

Miercuri după-amiază, identificarea victimelor era în curs de desfășurare. Mulți dintre cei care și-au pierdut viața sunt studenți care se întorceau dintr-o vacanță prelungită.

Oficialitățile au declarat că se așteaptă ca numărul morților să crească în continuare, deoarece după coliziune vagoanele au luat foc iar temperaturile au ajuns la 1.300 de grade Celsius.

Șeful de gară din apropierea locului tragediei a fost arestat 

Șeful gării din localitatea Larisa a fost arestat după coliziunea frontală violentă între două trenuri din noaptea de marți spre miercuri.

"Șeful de gară, în vârstă de 59, de ani a fost arestat. Faptele care îi sunt imputate vor fi anunțate în scurt timp", a declarat o sursă din poliție pentru Agenția France Presse.

Un purtător de cuvânt al guvernului grec a afirmat că trenurile care s-au ciocnit circulau pe același tronson de cale ferată "de mai mulți kilometri".

În primele ore după tragedie, autoritățile nu au indicat un motiv pentru care cele două garnituri feroviare au intrat în coliziune.

Presa greacă: "Cel mai grav accident de tren produs vreodată în țară"

Potrivit presei elene, este vorba despre "cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia".

Lipsa sistemelor de securitate performante și vechimea trenurilor au fost invocate în dezbaterea publică națională încă dinainte de accident.

Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS.

"Este un accident inimaginabil. Două trenuri s-au aflat pe aceeași linie de cale ferată și au intrat în coliziune frontală (...)

Nu funcționează niciun sistem de securitate (...) Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcționau", a declarat președintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, aflat la locul tragediei.

×
Subiecte în articol: Kostas Karamanlis Grecia coliziune trenuri
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close