Antena 3 CNN Externe Moldova cere ?trupelor ruseşti de ocupaţie? să părăsească statul

Moldova cere ?trupelor ruseşti de ocupaţie? să părăsească statul

Moldova cere ?trupelor ruseşti de ocupaţie? să părăsească statul
25 Iun 2010   •   04:32

 

Moldova a recomandat Rusiei să îşi retragă soldaţii din regiunea separatistă transnistreană, unde staţionează de două decenii.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis  un decret în care cere Moscovei să îşi retragă cei 1500 de soldaţi "necondiţionat, urgent şi transparent " ? primul asemenea apel direct din partea unui lider moldovean.

Rusia a promis să îşi retragă  trupele- care sunt staţionate în Transnistria încă din perioada sovietică- până în 2002, conform unui accord din 1999 parafat sub egida Consilliului pentru Securitate şi Cooperare în Europa, dar nu şi-a respectat promisiunea.

Transnistria şi-a declarat independenţa de Moldova în 1990 şi a luptat un război cu aceasta în 1992, ce a dus la moartea a 1500 de personae.

Conflictul a fost înăbuşit de forţele ruseşti staţionate acolo care au intervenit de partea separatiştilor.

Decretul lui Ghimpu mai stabileşte 28 iunie ca dată oficială a "Zilei Ocupaţiei Sovietice."
Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au anexat Basarabia, conform pactului Molotov-Ribbentrop din 1939 între URSS şi Germania nazistă.

Konstantin Kosaciov, şeful comisiei de politică externă a Dumei de Stat, declara pentru publicaţia rusă "Kommersant" că decretul lui Ghimpu este "un nonsens." But

Totuşi, acesta preciza că Rusia trebuie să reacţioneze oficial la ultimul paragraph al decretului, care descrie soldaţii ruşi din Transnistria ca "trupe de ocupaţie."

Vladimir Turcan, fost lider al Partidului Comunist moldovean şi care acum conduce un mic grup de deputaţi independenţi, declara că decretul va mări "instabilitatea politică " din ţară. Acesta l-a acuzat pe Ghimpu că îşi urmăreşte scopul de a uni Moldova cu România.
Parlamentul moldovean va analiza pe 28 iunie un raport al unei comisii speciale de anchetă a crimelor regimului sovietic.

Raportul recomandă interzicerea simbolurilor comuniste a mai fi folosite de partidele politice.

 

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Transnistria Mihai Ghimpu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close