x close

Anunțul Moscovei privind tezaurul României trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia

de S.T.    |    16 Dec 2016   •   21:03
Anunțul Moscovei privind tezaurul României trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia 534 Foto: pixabay.com

Ministerul de Externe de la Kremlin a anunţat vineri seara că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria şi Bulgaria.

Declaraţia vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri că nu s-a întors încă aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petersburg, transmite TASS.

În timpul primului război mondial, autorităţile de la Iaşi au decis să trimită pentru păstrare rezerva de aur a Băncii Naţionale, dar şi alte bijuterii, colecţii de artă, arhive şi obiecte de cult, care reprezentau tezaurul României, în Imperiul Rusiei. Cele două state au semnat în acel moment un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, însă asta nu s-a întâmplat în ultimul veac.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, guvernul român şi guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat miercuri Isărescu la Iaşi.

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede şi lingouri de aur, precum şi mai multe lădiţi cu bijuteriile reginei Maria, care aveau în acel moment o valoare estimată la 7.000.000 de lei în aur.

Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917 înspre Rusia.

În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autorităţile de la Moscova spre România.

Citeşte mai multe despre:

Moscova Rusia tezaur
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati