NATO a aprobat înfiinţarea unui comandament în România. Rasmussen: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe"

de D.D.    |    05 Sep 2014   •   14:55
NATO a aprobat înfiinţarea unui comandament în România. Rasmussen: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe" Foto: Agerpres

NATO va avea prezenţă permanentă în România. La summitul din Ţara Galilor, Alianţa Nord Atlantică a decis înfiinţarea unui comandament pe teritoriul ţării noastre.

Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie, continuă vineri cu o nouă rundă de discuţii. Evenimentul reuneşte peste 60 de lideri şi 4.000 de delegaţi pe fondul unor măsuri de securitate stricte.

Radu Tudor, despre înfiiţarea unui comandament NATO pe teritoriul ţării noastre:


Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii".

Conform lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezintă un mesaj către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".

Principalele declaraţii făcute vineri de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen:


- Apărarea în faţa atacurilor cibernetice este o prioritate.

- Vom acorda ţărilor partenere mai multe oportunităţi pentru a răspunde împreună provocărilor de securitate.

- Am lasat o iniţiativă pentru a ne reafirma angajamentul faţă de ţările partenere.

- Ne reafirmăm pregătirea de a oferi susţinere pentru Libia.

- Suntem pregătiţi să acordăm asistenţă Irakului.

- Astăzi am căzut de acord asupra unui pachet de măsuri pentru Georgia, pentru a putea avansa pe traseul către statutul de membru NATO.

- Până la finalul lui 2015, vom decide dacă vom invita Muntenegru să se alăture NATO.

- Ne-am reafirmat angajamentul pentru ceea ce numit o arhitectură de securitate corectă în Europa. Credem într-un sistem în care regulile sunt respectate. Cerem Rusiei să-şi îndeplinească angajamentele în cadrul acestui sistem de securitate european.

Parteneri
x close