Antena 3 CNN Externe NATO îşi negociază viitorul la Tallinn

NATO îşi negociază viitorul la Tallinn

NATO îşi negociază viitorul la Tallinn
Sursa foto: summit nato
22 Apr 2010   •   22:25

Secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton a mers la o întâlnire a miniştrilor NATO în Estonia pentru a dezbate criza organizaţiei la 61 de ani de la creare.
La aproape 20 de ani de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, NATO cu cei 28 de membru este în mijlocul unui proces intens de reexaminare, încercând să îşi regândească scopul său de bază, consideră CBS.
NATO a fost fondată pentru a contracara ameninţarea unui invazii sovietice a Europei occidentale. Acum se vede divizată pe mai multe fronturi: dubii printre unii membri pentru misiunea de luptă din Afganistan, nelinişte legată de prezenţa armelor nucleare americane în Europa, relaţiile cu Moscova şi îngrijorarea privind înţelepciunea extinderii NATO înspre Rusia.
Clinton şi alţi 27 de omologi NATO se reunesc la Tallinn, capitala fostului stat sovietic Estonia, unde este de aşteptat să analizeza provocările cu care se confruntă alianţa.
Printre cele mai dificile chestiuni pe agendă sunt perspectivele NATO în Afganistan şi viitorul acceptării Bosniei pe cursul de integrare în organizaţie.
Miniştrii de Externe mai este de aşteptat să dezbată viitorul umbrelei nucleare americane în Europa, care se reduce la înrebarea dacă să se retragă armele nucleare din timpul Războiului Rece. SUA are circa 200 de bombe nucleare la şase baze aeriene din cinci state NATO.
Administraţia Obama nu a adoptat o poziţie publică privind soarta micului arsenal nuclear, dar oficialii administraţiei cred că NATO ar trebui să ia o decizie colectivă.
Antena3.ro.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close