Antena 3 CNN Externe NATO reduce numărul trupelor în Bosnia

NATO reduce numărul trupelor în Bosnia

NATO reduce numărul trupelor în Bosnia
02 Mar 2007   •   08:42

Miniştrii Apărării din statele membre ale Uniunii Europene şi NATO dezbat, în cadrul unei reuniuni de 2 zile organizate în Germania, situaţia din Bosnia şi problema reducerii trupelor din cadrul forţei europene de menţinere a păcii în fosta republică iugoslavă. Şi aceasta în contextul în care Marea Britanie a confirmat, ieri, că îşi va retrage cei peste 600 de soldaţi mobilizaţi în Bosnia. Un anunţ similar a fost făcut şi de Germania, care îşi va aduce acasă cei 850 de militari staţionaţi în Bosnia.

Germania s-a declarat în favoarea deciziei de reducere a trupelor, de la 6.000 la 2.500, dar s-a ferit să menţioneze un calendar al retragerii complete. Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, a declarat, înaintea reuniunii, că situaţia trebuie analizată atent. "Munca nu s-a terminat. Ce trebuie să facem noi într-un mod inteligent este să analizăm bine situaţia. Mai avem multe probleme de ordin politic de rezolvat, nu şi de securitate însă. De aceea am permis reducerea trupelor, dar menţinerea activităţii politice în ţară."

Miniştrii reuniţi în oraşul Wiesbaden vor mai discuta, în prezenţa secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, despre modalităţile de creştere a cooperării cu această organizaţie, în special în ceea ce priveşte strategia militară şi reconstrucţia civilă în Afganistan. În privinţa kosovară, este prevăzut ca, după adoptarea viitorului statut al actualei provincii sârbe, Uniunea Europeană să preia responsabilităţile în securităţii şi sprijinirii statului de drept.

Antena3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close