Antena 3 CNN Externe Negocieri nucleare între UE şi Iran

Negocieri nucleare între UE şi Iran

Negocieri nucleare între UE şi Iran
31 Mai 2007   •   07:45

Uniunea Europeană reia joi negocierile cu Iranul, pe tema programului său nuclear. Grupul celor 8 mari puteri a avertizat miercuri că ar putea trece la noi sancţiuni, dacă Iranul nu pune capăt îmbogăţirii uraniului. Liderii de la Teheran afirmă, însă, că nu se tem de niciun fel de sancţiuni şi nici măcar de un atac militar. Iranul susţine că nu mai depinde de importurile de armament şi că industria naţională de apărare a devenit chiar exportatoare în peste 50 de ţări. Din 1992, Iranul îşi produce propriile tancuri, transportoare blindate şi rachete, potrivit surselor guvernamentale.

Preşedintele Mahmud Ahmadinejad a vizitat miercuri o expoziţie a celor mai noi produse ale industriei militare. El nu s-a referit la programul nuclear, dar a subliniat că Iranul nu va ceda în faţa sancţiunilor internaţionale. ?Ei îşi închipuie că pot face presiuni asupra industriei noastre, limitând exportul de echipamente şi dotări către Iran. Dar asta nu e ceva nou, pentru că noi trăim de 28 de ani sub sancţiuni oficiale şi neoficiale şi ne-am obişnuit cu ele?, spune liderul de la Teheran.

Ahmadinejad a adăugat că apărarea Iranului este atât de solidă încât nimeni nu ar îndrăzni să-l atace. Pe fondul disputei pe tema programului nuclear, autorităţile iraniene au făcut în ultimele zile un nou gest de natură să irite Occidentul. Patru iranieni care au şi cetăţenie americană sunt acuzaţi că ar fi ?agenţi ai CIA?, implicaţi într-un presupus complot în vederea unei ?revoluţii de catifea? care să doboare regimul islamic. Statele Unite au calificat acuzaţiile drept ?absurde? şi au cerut eliberarea arestaţilor.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close