Antena 3 CNN Externe ”Dozajul nu a fost suficient de puternic pentru a-i ucide pe cei trei!” Noi detalii despre ”otrăvirea” lui Roman Abramovici

”Dozajul nu a fost suficient de puternic pentru a-i ucide pe cei trei!” Noi detalii despre ”otrăvirea” lui Roman Abramovici

La negocierile de ieri din Turcia a fost prezent şi Roman Abramovici, după ce a circulat zvonul că ar fi fost otrăvit. Oligarhul rus şi alţi doi negociatori ucraineni ar fi prezentat simptome de otrăvire, după tratativele de la începutul lunii martie. Informaţia a fost negată atât de oficialii ruşi, cât şi de cei ucraineni.

”Dozajul nu a fost suficient de puternic pentru a-i ucide pe cei trei!” Noi detalii despre ”otrăvirea” lui Roman Abramovici
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2022   •   11:53

La masa negocierilor de la Istanbul, în calitate de mediator, a fost şi oligarhul rus Roman Abramovici. Presa internațională scrie însă că Abramovici, împreună cu alți doi diplomați ucraineni, ar fi prezentat simptomele de otrăvire după discuțiile precedente. Cei trei ar fi orbit temporar și s-ar fi ales cu iritații ale pielii, în zona feței și a mâinilor. Dezvăluirile au fost făcute de către site-ul de investigații Bellingcat, dar infirmate imediat atât de oficialii ucraineni, cât și de unul dintre negociatorii menționați. 

”Sunt bine. Ăsta e răspunsul meu pentru știrea care se tot rostogolește. Vă rog să nu credeți informațiile neverificate. Suntem și în mijlocul unui război informațional. Aveți grijă de voi! Slava Ukraini!”, spune Rustem Umerov. 

Tentativa de otrăvire a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al miliardarului

Tentativă de otrăvire a fost dezvăluită și de jurnaliștii de investigație Bellingcat și confirmată de purtătorul de cuvânt al miliardarului. 

Putem vorbi de o încercare (a Kremlinului, n.red.) de a-l înspăimânta pe Roman Abramovici, dar și pe alții? 

Da, acesta este, de departe, cel mai plauzibil scenariu. În mod clar, dozajul nu a fost suficient de puternic pentru a-i ucide pe cei trei. Cel mai probabil, Ambramovici a fost ținta. Și are sens. El s-a oferit să intermedieze onest convorbirile, dar alți oligarhi își declaraseră, chiar atunci sau mai devreme, o anumită independență față de poziția oficială a Kremlinului, prin criticarea războiului. Așa că tot ceea ce s-a întâmplat poate fi un avertisment pentru el de a nu fi un intermediar atât de onest, spune jurnalistul Christo Grozev. 

Primele simptome ale celor vizați au apărut la începutul lunii martie

Jurnaliștii au precizat că primele simptome ale celor vizați au apărut la începutul lunii martie, dar au dispărut treptat în următoarele zile. Ministrul ucrainean de Externe a venit cu un avertisment pentru negociatorii care participă la tratativele de la Istanbul. 

”Îi sfătuiesc pe toți cei care merg acolo pentru negocierile cu Federația Rusă să nu mănânce sau să bea nimic și, preferabil, să evite să atingă orice suprafață”, spune Dmitro Kuleba.  

Șeful delegației ruse a confundat o sticluță cu dezinfectant cu una cu vodcă

În timpul negocierilor, șeful delegației ruse a confundat o sticluță cu dezinfectant cu una cu vodcă. 

Abramovici are un rol important în cadrul negocierilor, scrie presa internațională. Fostul patron al echipei de fotbal Chelsea ar fi intermediat negocierile între Moscova şi Kiev. De-a lungul ultimelor săptămâni, oligarhul ar fi efectuat cu avionul personal mai multe zboruri între Rusia, Ucraina şi Belarus, în funcție de locul în care aveau loc tratativele. 

Istoricul Mihai Manea spune că Putin a ajuns președinte după ce Roman Abramovici i-ar fi sugerat acest lucru lui Boris Eltîn. 

”Abramovici  a fost guvernator la Chelyabinsk, în Rusia, și deși spune că nu este un apropiat a lui Putin, el nu putea sa reziste ca guvernator într-o Rusie atât de strâns controlată, decât fiind apropiat de el”.  

”Vladimir Putin nu mai vine la Kremlin, se teme teribil de Covid”

Suspiciunile de otrăvire a negociatorilor vin la câteva săptămâni după ce doi lideri europeni - președintele Franței, Emmanuel Macron şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholtz - au refuzat să facă testele COVID rusești, pe motiv că ADN-ul lor ar putea ajunge astfel în posesia rușilor. Ei au fost atunci așezați, pentru negocierile cu Putin, la o masă lungă de 6 metri. 

”Vladimir Putin nu mai vine la Kremlin, se teme teribil de Covid, le cere tuturor celor cu care urmează să se vadă 3 saptămâni de carantina”, a mai spus Mihai Manea.  

Potrivit presei de la Moscova, informațiile privind otrăvirea negociatorilor sunt false și fac parte din războiul informațional dus de Kiev. 

×
Subiecte în articol: Roman Abramovici Război Ucraina Rusia
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close