Antena 3 CNN Externe Nivelul de trai din Polonia - la coada UE

Nivelul de trai din Polonia - la coada UE

Nivelul de trai din Polonia - la coada UE
14 Feb 2007   •   15:29

Îl costă mult mâncarea şi întreţinerea zilnică, nu are bani pentru cărţi şi cultură. Cu nivelul său de viaţă, polonezul obişnuit se situează la coada Uniunii Europene - scrie cotididanul 'Metro'. Când Polonia a intrat în Uniunea Europeană în 2004, polonezii au fost foarte optimişti, iar cerul s-a umplut de artificii. În sfârşit o să prindem Vestul din urmă, se bucurau ei. Au fost invadaţi în curând de un val de bunuri produse de concerne internaţionale, de maşini second hand şi subvenţii UE, aminteşte 'Metro', preluat de agenţia PAP.

Asta nu înseamnă totuşi că trăiesc la acelaşi nivel ca locuitorii altor ţări din comunitate. Cel mai nou raport Eurostat nu lasă loc de îndoieli. Venitul unui polonez obişnuit este cu jumătate mai redus decât media europeană - din acest punct de vedere, Polonia depăşeşte doar Letonia. Şomajul este de două ori mai ridicat decât în Ungaria sau Italia şi în continuare se află în grupa ţărilor UE cel mai puţin dezvoltate. Economia poloneză, deşi în formă bună în ultima vreme, se dezvoltă cel mai lent în comparaţie cu alte state din Europa Centrală. Pentru a prinde din urmă de pildă Cehia sau Slovacia, Polonia ar trebui să accelereze puternic.

Polonezii au o altă structură a cheltuielilor decât majoritatea locuitorilor UE, fiindcă au cele mai mari preţuri. Pentru mâncare şi băutură cheltuiesc aproape o cincime din venituri, adică mai mult decât grecii, francezii, nemţii, britanicii sau chiar cehii. Cheltuiesc puţin în afara casei - abia o şesime din aceşti bani sunt lăsaţi la restaurant şi hotel, iar fondurile alocate culturii sunt cu 30% mai mici faţă de media euroropeană şi îi plasează pe polonezi mult în spatele slovacilor sau austriecilor.

Rompres

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat la o clinică privată
x close